Otsikko
Minua kiinnostaisi minkälaisia tietosuojauhkia kirjaston lainaushistoriatietoon liittyy. Löysin vuodelta 2015 vastauksen (https://www.kirjastot.fi/kysy…

Kysytty

Minua kiinnostaisi minkälaisia tietosuojauhkia kirjaston lainaushistoriatietoon liittyy.

Löysin vuodelta 2015 vastauksen (https://www.kirjastot.fi/kysy/henkilorekisterilain-mukaan-rekisterin-pi…), jonka mukaan lainaushistoriatiedot näkyvät vain käyttäjälle itselleen ja per teos säilytetään vain kahden viimeisimmän lainaajan tiedot. Onko tilanne ja järjestelmät edelleen samat?

Entäpä jos tarkastellaan asiaa puhtaan teoreettisesti, minkälaisia uhkia lainaustietojen paljastaminen ja/tai lainaustietojen avulla tapahtuva profilointi voisi tuoda mukanaan?

Onko ulkomailta tai historiasta tiedossa väärinkäyttötapauksia?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Helmet-kirjaston sovelluspäällikkö Susanna Aakon mukaan sama ohjelmisto on käytössä kuin vuonna 2015. Asiakas voi itse käynnistää lainaushistorian Helmet-haun Omissa tiedoissa ja voi myös itse lopettaa sen tallennuksen. Lainaushistoria ei näy kirjaston henkilökunnalle. Asiakaspalvelussa käsitellään vain voimassa olevia lainoja. Entiseen tapaan kirjasto voi teoksen tietojen kautta tarvittaessa tarkistaa kaksi viimeisintä lainaajaa.

Helmet-kirjastojen asiakasrekisterin rekisteriseloste (25.5.2018) löytyy osoitteesta
https://www.helmet.fi/fi-FI/Info/Asiakkaana_kirjastossa/Rekisteriseloste(773) .

Lainaustietojen paljastaminen kertoisi lähinnä henkilön oletetuista kiinnostuksen kohteista. Tarkka profilointi olisi vaikeampaa, koska lainojen perimmäinen motiivi ei ole tiedossa: paitsi henkilökohtaiseen käyttöön teokset on voitu lainata esimerkiksi tutkimus-, opiskelu- tai opetuskäyttöön.

Lainaushistoriatietojen luvaton käyttö olisi uhka yksityisyyden suojalle. Se rikkoisi yksityisyyden suojasta säädettyjä lakeja.

https://www.minilex.fi/t/yksityisyyden-rauhan-ja-kunnian-loukkaaminen

Kuten aiemmassa vastauksessa todettiin, viranomaisten tietopyynnöt kirjastolle ovat hyvin harvinaisia.

Yhdysvalloista on raportoitu tapauksia, joissa poliisi vakavan rikoksen selvityksen yhteydessä tai muusta syystä on vaatinut päästä tutkimaan rikoksen tehneen henkilön lainaustietoja.

Alla olevat hakutulokset saatiin tekemällä hakuja erilaisilla hakusanayhdistelmillä, esimerkiksi ”patron’s library records” tai "patron loan history” yhdistettynä hakusanoihin “court orders” tai ”criminal cases”.

https://www.ideals.illinois.edu/bitstream/handle/2142/78253/winter_privacy.pdf?sequence=2&isAllowed=y

https://cbcpubliclibrary.net/wp-content/uploads/2014/05/Patron-Loan-History-Policy.pdf

https://library.temple.edu/about/policies/confidentiality-patron-records

https://cityofbrookings.org/Archive/ViewFile/Item/5764

 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.