Minkälaista yhteistyötä Pohjoismaat tekevät keskenään kirjastoalalla?

Kysytty
17.11.2007

Minkälaista yhteistyötä Pohjoismaat tekevät keskenään kirjastoalalla?

Vastaus

Vastattu
21.11.2007
Päivitetty
21.11.2007

Sekä yleisillä että tieteellisillä kirjastoilla on olemassa pohjoismaista yhteistyötä. Yhtenä esimerkkinä vuosittain järjestettävä Pohjoismainen kirjastoviikko, joka tänä vuonna järjestettiin 12.-18.11. Alla olevan linkin kautta saat enemmän tietoa viikosta, sekä sen takana olevista järjestöistä:

http://www.norden.org/webb/news/news.asp?lang=4&id=7389

Suomen kansalliskirjasto on tehnyt monenlaista pohjoismaista ja muutakin kansainvälistä yhteistyötä. Tietolinjan artikkeli on vuodelta 1999, mutta siitä löytyy monipuolista tietoa:

http://www.lib.helsinki.fi/tietolinja/0299/kansainv.html

Suomessa Ulkoministeriö toimii yhteistyökumppanina ja rahoittajana kirjastojen kansainvälisessä yhteistyössä:

http://www.minedu.fi/OPM/Kirjastot/kansainvaelinen_ja_eu-yhteistyoe/?la…

Pohjoismainen kirjallisuus- ja kirjastokomitea NORDBOK on toiminut asian parissa, mutta toiminta on nyt päättynyt. Nordbokin tilalle ollaan käynnistämässä kahta uutta kulttuuriohjelmaa.

Scandinavian Public Library Quarterly –lehti käsittelee nimenomaan pohjoismaista kirjastotyötä ja sen tavoitteena on tiedottaa asioista englanninkieliselle yleisölle. Lehden nettisivuilta löytyy paljon tietoa ja hyödyllisiä linkkejä:

http://www.splq.info/about/index.htm

Paperisena lehteä voi käydä lukemassa Turun kaupunginkirjastossa Yhteiskuntaosastolla. Kuluvaa vuotta lukuun ottamatta numeroita saa myös lainata.

Lehtiartikkeleita aiheesta voi hakea esimerkiksi Arto- ja Aleksi-lehtitietokannoista asiasanoilla kirjastot, yhteistyö ja Pohjoismaat TAI kirjastot ja pohjoismainen yhteistyö. Tietokantoja voi käyttää esimerkiksi Turun kaupunginkirjastossa. Haulla löytyy viitteitä mm. Aleksista Päivikki Karhulan artikkeliin Signum-lehden numerossa 3/2005 s.21-24: ”Moni-ilmeisyyttä ja nopeaa kehitystä: Baltian ja Pohjoismaiden kirjastot kokemuksia jakamassa” sekä Artosta Kristiina Aspin artikkeliin Intervalli-lehden numerossa 1/2004 s. 26-27: ”Nett i Norden – Pohjoismaiset kirjastoverkostot konferenssi Askerissa, Norjassa 21.-22.11.2003”.

Suomen kirjastoseuralla on paljon kansainvälistä toimintaa ja yhteistyötä tehdään myös Pohjoismaiden kesken (Pohjoismaita koskeva kohta löytyy sivun puolivälistä):

http://kirjastoseura.kaapeli.fi/etusivu/seura/international/ulko

Kysy kirjastonhoitajalta -etätietopalvelulla on yhteistyötä ruotsalaisen Fråga biblioteket -palvelun http://www.eref.se/se-admin/vrleb_question_patron.asp?virtual_desk_id=43 kanssa.

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.