Minkä nimisiä ovat tämän päivän merkittävät elossa olevat itävaltalaiskirjailijat ja heidän teoksensa?

Kysytty

Minkä nimisiä ovat tämän päivän merkittävät elossa olevat itävaltalaiskirjailijat ja heidän teoksensa?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Itävallan nykykirjallisuuteen ovat oleellisesti vaikuttaneet mm. Ingeborg Bachmann (1926-1973) ja Thomas Bernhard (1931-1989).

Nykypäivän kansainvälisesti tunnetuimpia itävaltalaisia kirjailijoita lienevät Peter Handke (* 1942), Elfriede Jelinek (*1946) ja Wolf Haas (*1960). Kirjalijoiden teoksia on käännetty myös suomeksi ja niitä voi etsiä esim. kirjalijan nimellä mm.Fennicasta, jossa on kaikki Suomessa painettu kirjallisuus: https://fennica.linneanet.fi/

Näiden ja muidenkin itävaltalaisten kirjailijoiden teoksia on myös Turun kaupunginkirjaston kokoelmissa mm. suomeksi, saksaksi, ruotsiksi ja niiden saatavuuden voi tarkistaa Aino aineistotietokannasta:
http://borzoi.kirja.turku.fi/Intro?formid=find2&sesid=1139833112&ulang=…

Tietoa Itävallan kirjallisuudesta saa myös erilaisista hakuteoksista: mm. Encyclopedia of world literature in the 20th century -teoksessa (Vol 1:A-D, 1999) on lyhyt luonnehdinta Itävallan kirjallisuudesta kuten myös Otavan kirjallisuutiedossa (1990).

Itävallan nykykirjallisuuden kenttä on laaja, tunnettuja nykykirjailijoita ainakin Euroopassa ovat Ilse Aichinger, Barbara Frischmuth, Nobert Gstrein, Ruth Klügler, Robert Menasse, Christoph Ransmayr, Raoul Schrott, Marlene Streeuwitz ym. Itävallan nykykirjallisuudesta ja sen tekijöistä on kirjoittanut mm. professori W. Scmitdt-Dengler saksankielisessä artikkelissa, joka on saatavilla internetissä:
http://d.eduhi.at/index.php?TITEL=Vorlesungen&kthid=5355

Mainittujen kirjailijoiden koko tuotantoa voi hakea esim. Saksan kansalliskirjaston tietokannasta:
http://dispatch.opac.d-nb.de/DB=4.1/HTML=Y/
Kirjailijan nimellä hakemalla saa hakutulokseksi kaikki tekijän kirjoittamat teokset, myös käännökset eri kielillä, eri painokset, kirjailijan omat käännökset, myös teosten äänikirjaversiot yms. Esim. Handke, Peter hakusanalla (Autor) saa tulokseksi yli 700 viitettä.

Erityisesti itävaltalaisiin kirjailijoihin (myös vanhempiin) ja osittain myös heidän tuotantoonsa voi tutustua Itävallan kirjallisuusseuran sivuilla (Österreichische Gesellschaft für Literatur (kohta Links): http://www.ogl.at/ Edellä mainituista tunnetuimmista kirjailijoista on linkkilistan lopussa myös englanninkielisiä linkkejä.

Lyhyt englanninkielinen katsaus alussa mainituista kirjailijoista löytyy linkistä: http://www.aboutvienna.org:80/literature/literature.htm
Englanninkielinen aakkosellinen luettelo Itävallan kirjailijoista ja heidän tuotannostaan löytyy Wikipediaan perustuvasta linkistä: http://www.answers.com/topic/list-of-austrian-writers

12 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.