Minkä niminen on ja missä tilaisuuksissa ja asusteissa käytettiin liitekuvan mukaista nauhaa?

Kysytty

Minkä niminen on ja missä tilaisuuksissa ja asusteissa käytettiin liitekuvan mukaista nauhaa, joka näkyy olevan rusetille solmittu. Onko sellainen edelleen käytössä?

Kuva on sarjasta "Pieni talo preerialla".

Liitetiedostot

Vastaus

Vastattu

Kuvan asuste tunnetaan englanniksi ainakin nimillä Colonel bow tie, Colonel Sanders tie, Kentucky tie ja string tie. 1800-luvulla miesten muodissa tunnettiin useita erilaisia solmioita ja solmukkeita, joita edelsivät menneiden vuosisatojen runsaammat ja usein röyhelöisemmät mallit ja joista nykyiset kravatiti ja rusetit kehittyivät. 1900-luvun puolella asustetta teki tunnetuksi Kentucky Fried Chicken -pikaruokaketjun perustaja Harland Sanders eli Colonel Sanders, joka esiintyi julkisuudessa aina valkoisessa puvussa ja mustassa nauhasolmukkeessa. Solmuke näkyy myös yhtiön logossa. Nykypäivänä string tie lienee käytössä lähinnä lännenhenkisessä teemapukeutumisessa.

Suomenkielistä nimeä en onnistunut löytämään. Suomessa naru- tai nauhasolmiolla tarkoitetaan usein boloa, joka sekin on amerikkalaista alkuperää oleva, tosin huomattavasti uudempi miesten asuste. Nyöristä ja metallisesta soljesta koostuva bolo syntyi vasta 1940-luvulla.

Lähteet:

Bows-and-Ties.com: https://www.bows-n-ties.com/History-of-Ties/

Absolute Ties: https://www.absoluteties.com/bow-ties/kentucky-colonel-bow-ties/

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Necktie#1800%E2%80%931850:_cravat,_stocks…, https://en.wikipedia.org/wiki/Colonel_Sanders

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.