Millaisia jatkokoulutusmahdollisuuksia Vaasassa oli 1920-luvulla tarjolla lukion suorittaneille ruotsin- tai suomenkielisille?

Kysytty
29.12.2012

Millaisia jatkokoulutusmahdollisuuksia Vaasassa oli 1920-luvulla tarjolla lukion suorittaneille ruotsin- tai suomenkielisille?

Vastaus

Vastattu
2.1.2013
Päivitetty
2.1.2013

Hain vastausta kysymykseesi erilaisista Vaasan historiakirjoista sekä 1920-luvun osoite- ja puhelinluetteloista. 1920-luvun osoitekirjoissa mainitaan kansakoulujen ja oppikoulujen lisäksi kaupungissa olleen seuraavat oppilaitokset: Vaasan kauppakoulu (suom. ja ruots.), Vaasan teollisuuskoulu, Kauppa-apulaiskoulu, Vaasan käytännöllinen naisopisto, Vaasan kotitalouskoulu, Ruots. pikkukouluopettajarseminaari ja suomalaisia ja ruotsalaisia valmistavia kouluja 3 kpl. Moni näistä oppilaitoksista oli varmasti tarkoitettu kansakoulun suorittaneille.
Kauppakoulun pääsyvaatimuksena oli ylemmän kansakoulun oppimäärä tai "vastaavat tiedot". Opettajarseminaarin luulisi vaatineen lukion suorittamisen. Vaasan teollisuuskoulussa opetettiin yleisten aineiden (kuten fysiikka, kirjanpito ja matematiikka) ohella rakennuspiirustusta, liikennetekniikka sekä koneen- ja sillanrakennusta. Koulun sisäänpääsyvaatimuksista ei ole mainintoja tutkimissani historiankirjoissa

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentit

"Jatkokoulutusmahdollisuuksia lukion suorittaneille 1920-luvulla?"
- "Opettajatarseminaarin luulisi vaatineen lukion suorittamisen."

Kirjastossa ei onneksi tarvitse jäädä luulon varaan, kun hyllyssä on ainakin opetusneuvos Veli Nurmen teos Opettajankoulutuksen kehitys.

Kysyttynä aikana (1923) annetun lain mukaan opettajaseminaari perustui kansakoulun tai keskikoulun oppimäärään. Opettajaksi koulutettavan ei siis ollut tarvinnut käydä päivääkään oppikoulua, lukiosta puhumattakaan.
Keskikoulupohjalta, lukiota käymättä ja ylioppilastutkintoa suorittamatta, pääsi seminaariin vielä 40 vuotta myöhemmin, 1960-luvulla.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.