Vaasa

Viimeisimmät vastaukset

462 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Joskus ehkä 1990-luvun loppupuoliskolla tuli mahdollisesti Botnia TV:stä jokin kokkiohjelma. Siinä joku mies laittoi ruokaa, muistaaksemme pienehkössä… 33 20.1.2022 Selvittämällä Botnia TV:n toimintaa löytyi seuraavaa tietoa: Botnia TV:n johdossa oli aikanaan Pirjo Haavisto. Hänen lähdettyään kaikki varastossa olleet nauhat luovutettiin johonkin arkistoon, Arkiston nimi ei ole tiedossa. Kanavalle myös ostettiin materiaalia eli ohjelma voi olla ulkopuolista tuotantoa.  Yhteystietoja Haavistolle ei ole tiedossa. Radio- ja televisioarkiston  RITVA-tietokannasta (https://rtva.kavi.fi ) löytyy myös tietoa, josta voi olla hyötyä.  Sieltä löytyy kokkiohjelma ”keittiössä” vuodelta 2000(https://rtva.kavi.fi/program/details/program/9263314). RTVA:n katselupisteitä on eri puolella Suomea (https://rtva.kavi.fi/cms/page/page/info_katselupisteet).        
Muistelen nähneeni tummasäyisen grafiikantyön, jossa hattupäinen tyttö seisoo sillalla. Sen kerrotaan esittävän Hectorin Lumi teki enekelin eteiseen -laulua… 56 8.1.2022 Taikon sivulta https://www.taiko.art/age-elisariekkinen/vqr2zv6ry1 löytyy Elisa Riekkisen työ nimeltä Ja Lumi teki enkelin eteiseen vuodelta 2014. Teosta on saanut myös ostaa sivuston kautta. Se ei kuitenkaan esitä hattupäistä tyttöä sillalla.  Jos tämä ei ole se teos, jota tarkoitit, on parasta kysyä Suomen Taidegraafikot r.y.:stä https://www.taidegraafikot.fi/suomen-taidegraafikot-ry/yhteystiedot-ja-… tai, mikäli kyseessä voisi olla  paikallisen taiteilijan teos, Vaasan taidegraagikoilta https://www.vtg.fi/#yhteystiedot.    
Löytyykö tälle adventtirunolle suomennosta? Entä alkuperäistä kirjoittajaa? När första ljuset brinner står julens dörr på glänt och alla människor glädjas att… 47 15.12.2021 Runo on perinteinen ruotsalainen lasten adventtiruno, jolle ei löydy alkuperäistä tekijää. Sitä on ollut tapana esittää koulujen joulujuhlissa. Myöskään suomennosta ei löydy.
Kuka on kirjoittanut kyseisen runon ja onko sitä suomennettu? Jos on, kuka on suomentaja ja missä se on julkaistu? Mod Den, som saknar mod, vågar inte vara… 29 15.12.2021 Kyseisen runon on kirjoittanut Gösta Ågren. Se sisältyy kokoelmaan Dikter i svartvitt (1980), jota ei ole suomennettu kokonaan. Sen runoja on kuitenkin mukana v. 1990 ilmestyneessä suomennoskokoelmassa Katve: valittu runous 1955-1985. Runo Mod on tässä kokoelmassa suomennettuna nimellä Rohkeus. Katveen runot on suomentanut Caj Westerberg. 
Ketkä toimivat Sissipataljoona 4:n (SissiP 4) komentajana maaliskuussa 1940? 35 23.11.2021 Sissipataljoona 4:sta löytyy tietoa esimerkiksi WSOY:n 1970-luvun lopulla julkaisemasta Talvisodan historia 1-4 -sarjasta . Osan 4 lopussa on lista suomalaisista joukko-osastoissa ja merkintä, mistä kirjasarjan osasta ja miltä sivuilta löytyy tiedot kustakin osastosta. Sissipataljoona 4:sta tieto näyttää löytyvän kirjasarjan osasta 3 ja sieltä löytyy myös osaston komentaja-tiedot.
Isäni on aikanaan saanut tämän maalauksen äidiltään, mutta hän ei enään muista taiteilijan nimeä ja haluaisi sen kovasti tietää. 49 17.11.2021 Hei Valitettavasti taulujen arviointi ja signeerausten tunnistus vaatii alan asiantuntijaa. Sellaisen voi löytää taide- ja antiikkihuutokaupoista. Arviointi on yleensä ilmaista. Taiteilijan voi myös yrittää löytää taiteilijamatrikkeleista esim. https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/
Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä kirjan alkupuolella on kohtaus, jossa veljekset ovat karanneet metsään ja äiti lähtee sitten kylänmiesten kanssa heitä… 70 29.10.2021 Vastaus löytyy Sakari Katajamäen toimittamasta kirjasta Seitsemän veljestä ja opas sen lukemiseen (SKS, 2020). Kirjassa on sanasto, josta selviää, että tonttusilla olo tarkoittaa samaa kuin hippasilla olo, "leikkiä niin, että yksi, tonttu, ottaa kiinni muita".
Mitä kautta voisin toivoa kirjoja kirjaston valikoimaan? Yst. Mira 42 27.10.2021 Voit toivoa kirjoja Vaasan kaupunginkirjaston kokoelmaan verkkokirjastomme kautta (vaasankirjasto.finna.fi) Verkkokirjaston etusivulla näkyy ylhäällä erilaisia vaihtoehtoja, joista voi valita. Klikkaamalla Osallistu-vaihtoehtoa löydät Tee hankinta-ehdotus -kohdan. Klikkamalla sitä esille tulee lomake, jonka voit täyttää ja lähettää kirjastoon. Voit myös käydä kirjastossa paikan päällä esittämässä hankintatoiveesi.    
En pääse monien yrittämieni jälkeen sähköisesti tekemään jatkolainausta, missä vika? Tarvitsenkohan uuden pin koodin? 36 27.10.2021 Pääset katsomaan ja uusimaan lainojasi kirjautumalla verkkokirjastoon. Verkkokirjastoon kirjautumisessa tarvitset käyttäjätunnuksesi (kirjastokortin numero, näkyy kortin takapuolella tai vaihtoehtoisesti henkilötunnuksesi) ja nelinumeroisen pin-koodisi. Mikäli pin-koodi on unohtunut, saat uuden käymällä jossain kirjastomme toimipisteessä. Puhelimitse sitä ei voida antaa. On vaikea tietää, mistä sinun kohdallasi johtuu se, ettet voi uusia lainojasi. Uusimisen onnistumiseen vaikuttavat ao. seikat: Lainat voi uusia 5 kertaa, ellei niistä ole varauksia. Pikalainoja ei voi uusia. Lainoja ei voi myöskään uusia, jos maksamattomia maksuja on 10 euroa tai enemmän. Lainojen uusiminen verkkokirjastossa ei onnistu, jos olet saanut...
Mistä tulee slangi-sana tsarkuja? "Ei mitään tsarkuja" 42 20.10.2021 Kirjassa Paunonen, Heikki: Tsennaaks Stadii, bonjaaks slangii: Stadin slangin suursanakirja (6. painos, Docendo 2017) on tällaista tietoa: tsarga 1. mahdollisuus, tilaisuus, 1950-80-l. myös mon. tsargat --olla tsargoja asuna myös tšargat –olla tsargoja, olla madollisuuksia 2. onni, tuuri 1950-60-l. Mulla oli huono tsarga. tsargo 1. mahdollisuus, tilaisuus, usein mon. tsargot 1950-80-l., kirjoitusasuna myös zargo (t) 2. onni, tuuri 1950-60-l. 3. rohkeus, uskallus, ”kantti” . 1970-l. Ei sulla ole tsargoja tehdä sitä. tsargu mahdollisuus 1940-50-l. Masa kokeilee tsenssejään & tsargujaan arkkitehtina. Tsarku-muotoa kirjassa ei ollut vaan sanoissa oli käytetty g-kirjainta. Kirjasta löytyy lisää esimerkkejä, kuinka sanan eri muotoja on...
Mitä pikkupuuta kasvaa Vaasan Melaniemen Lidlin edessä useampi? Olisiko se jokin pihlaja? Onko niitä leikattu? 58 7.9.2021 Valitettavasti kirjastolla ei ole tästä tietoa, mutta on saatavana useita luonto- ja puutarhakirjoja, joista voi koettaa löytää lajin. Tässä muutama vinkiksi, kirjoja voi kysyä kirjaston toimipisteistä tai varata verkkokirjastosta https://vaasankirjasto.finna.fi/ Hanko, Pentti: Kukkapuut. Tammi 2004. Holmåsen, Ingmar: Pohjolan puut ja pensaat. WSOY 1991 Palmstierna, Inger: Puutarhan puut ja pensaat. Otava 2006 Rikkinen, Jouko: Puut ja pensaat Suomen luonnossa. Otava 2010 Räty, Ella: Viheralueiden puut ja pensaat : 500 koristepuuta ja pensasta sekä havukasvia. Puutrhaliitto 2005 Myös netistä voisi löytyä vastaus, esim. Puutarhanet-sivustolta https://puutarha.net/kasvikortisto/   
Löytyisikö lauluvihkonen Jaakko Löytty 2 Rantaviivalla 28 7.9.2021 Nuottia Jaakko Löytty: Rantaviivalla. 2, Kuuntelen rakkauden ääntä ei ole Vaasan kaupunginkirjaston kokoelmassa. Sen voi kuitenkin tilata kaukolainaksi verkkolomakkeella kirjaston sivulla: https://vaasankirjasto.finna.fi/Content/kauko-ja-seutulainat Tilauksen voi tehdä myös kaikissa kirjaston toimipisteissä.  Kaukolainen hinta on 2€.   
Hinnastoa ei näy kohdassa "Kirjaston käyttösäännöt ja hinnastot", mutta hinnaston linkki löytyi kohdasta "Varaaminen". Sivua olisi hyvä muuttaa selkeämmäksi. 52 23.8.2021 Kiitos palautteesta. Korjaamme sivua selkeämmäksi.  
Sanaa tipitaari olemme käyttäneet pienistä tavaroista, kemikaaleista. Onko se tosiaan tärpätti? Venäjältähän sana tulee. Isä oli kotoisin Jaakkimasta.... 64 19.8.2021 Kysy kirjastonhoitajalta -palvelusta löytyi tosiaan v. 2017 tieto, jonka mukaan tipitaari tarkoittaa tärpättiä. Asiaa voisi vielä tiedustella Kotimaisten kielten keskuksesta (https://www.kotus.fi/). Kysymyksen voi kirjoittaa lomakkeelle osoitteessa :https://www.kotus.fi/kotus/yhteystiedot/yhteydenottolomakkeet/kysy_sano…
Leena Huima on kirjoittanut joskus 1990-luvulla julkaisun Vesimiehen lapset. En ole sitä löytänyt, että voisin ostaa tai edes lainata jostakin. Voitko auttaa? 60 30.7.2021 Hei Kirjaa ei tosiaan löydy Vaasan kaupunginkirjastosta mutta se on saatavissa useassa muussa Suomen kirjastossa. Kirjan voi kaukolainata esim. Helsingistä, Tampereelta tai Oulusta. Jos sinulla on Vaasan kaupunginkirjaston kirjastokortti, voit täyttää kaukolainatilauksen netissä https://vaasankirjasto.finna.fi/Content/kauko-ja-seutulainat Jos sinulla ei ole meille kirjastokorttia, voit tulla tekemään kortin ja täyttämään samalla kaukolainatilauksen lähimpään kirjastoosi.  
Mikä ero on Suomalaisessa, onko ja onkohan sanassa? 68 8.7.2021 Oletan, että kysymyksellä halutaan tietää, mikä ero on suomen kielen verbimuodoilla onkohan ja onko. Netissä on Kielitoimiston ohjepankki, josta löytyy ohjeitä suomen kieleen liittyviin asioihin. " Kysymysmuotoisissa pyynnöissä sekä ylipäänsä kysymyksissä -han/-hän-liitteen ilmaisema epäsuoruus synnyttää yleensä kohteliaan vaikutelman. Se on kiteytynyt erityisesti avun- tai neuvonpyyntöihin ". http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/haku/verbit/luokka/1476/ohje/722  
Mikä kovakuoriainen lounasti valkoisessa 'Holger'-syreenissäni juhannuspäivänä Vaasassa? Meni kukasta kukkaan ja näytti äkkiäkatsottuna kimalaiselta kun oli… 65 28.6.2021 Monet hyönteiset harrastavat mimikryä eli naamioitumista myrkkypistiäisiksi, esim. ampiaisiksi tai kimalaisiksi, suojaksi saalistajilta. Yksi tällainen on kimalaiskuoriainen, joka on käynyt syreenissäsi aterioimassa.  Suomen Luonto -lehden numerossa 5/21 on juttu kimalaiskuoriaisista : https://suomenluonto.fi/uutiset/viikon-laji-kimalaiskuoriainen/ Ötökkatieto-sivuston mukaan se on puutarhassa harmiton: https://www.otokkatieto.fi/species?id=70 Kimalaiskuoriainen on Suomessa yleinen koko maassa (https://laji.fi/taxon/MX.191919/occurrence?showTree=true)    
YLE esitti 1990-luvun lopulla tv:ssä sarjan Pelastajat, joka oli kuvattu Forssan seudulla kuvitteellisessa Huimalan kaupungissa. Mistähän tämän draamasarjan… 83 21.6.2021   Sarjaa ei löytynyt hauillani lainattavana tai ostettavana tallenteena. Sitä voisi toivoa esitettäväksi Yle Areenassa, lomakkeen voi täyttää osoitteessa: https://asiakaspalvelu.yle.fi/s/?language=fi
Milloin kaalintaimista voi poistaa suojaharson, niin etteivät kaaliperhoset enää muni niihin ja toukat syö? Ilman harsoa taimesta ei enää ollut eläjäksi, kun… 66 16.6.2021 Kaalintaimet voi olla syytä pitää tiiviisti hallaharson alla heinäkuun puoliväliin asti. Viereen kannattaa istuttaa tuhohyönteisiä karkottavaa samettikukkaa. https://puutarhakasvatus.fi/kasvien-hoito-ohjeet/ Ötökkätieto -sivustolla kerrotaan, että kaaliperhosen uusi sukupolvi lähtee lentoon heinäkuun lopulla. Toukat voi poistaa käsin. https://www.otokkatieto.fi/species?id=211  Kaaliperhosta voidaan torjua puutarhassa monin eri tavoin. Vinkkejä löytyy  esim. ​​​​​​​https://yle.fi/uutiset/3-6649785​​​​​​​ tai http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/abc/kassuo.html  Kirjoja:  Kasvi, Arno: Arnon keittiökasvit  Jukarainen, Kati: Keittiöpuutarha - siemenestä lautaselle          
Mistä julkaisusta löytyy Rauli Somerjoen kappaleen Valot nuotit. 36 16.6.2021 Kappale löytyy useammasta nuottijulkaisusta, mm. kirjoista: Kultainen poplaulukirja 2 (v. 2016) Joka kodin laulukirja (v. 2018) Pianohitit: komppaa itse! (v. 2011) Kuumat vuosikymmenet: 50-, 60- ja 70-luvun suosikit (v. 2010)