Millainen espanja on pinnanmuodoiltaan? Millainen maaperä ja kallioperä siellä on? mielummin vähän pidempi vastaus, kuin yksi lause, kiitos!

Kysytty
2.11.2010

millainen espanja on pinnanmuodoiltaan? Millainen maaperä ja kallioperä siellä on? mielummin vähän pidempi vastaus, kuin yksi lause, kiitos!

Vastaus

Vastattu
4.11.2010
Päivitetty
3.2.2019

Espanja on pinnanmuodoiltaan varsin vaihteleva maa, se on toiseksi vuoristoisin maa Euroopassa Sveitsin jälkeen. Manner-Espanjasta suurin osa on kanjonimaisten jokilaaksojen uurtamaa ylä-tasankoa, niin sanottua ”mesetaa”, jonka korkeus pysyttelee alle tuhannessa metrissä, ja jota reunustaa pohjoisessa Cantabrian vuoristo, joka nousee paikoin yli 2500 m korkeuteen, luoteessa Galician vuorimaa, koillisessa Iberian vuoret ja etelässä Sierra Morena. Kastilian rajavuoret kulkevat mesetan poikki ja jakavat sen pohjoiseen Vanhaan-Kastiliaan ja eteläiseen Uuteen-Kastiliaan. Pyreneiden (korkein kohta Pico de Aneto, 3 404 metriä) ja Iberian vuorten välissä Koillis-Espanjassa on Ebron allas. Maan etelä-osassa sijaitsevat Andalusian eli Beettiset vuoret, jossa Sierra Nevadan vuoristossa sijaitsee maan korkein huippu, nimeltään Mulhacen jonka korkeus yltää 3 478 metriin, ja jonka geologisena jatkeena ovat Baleaarit. Mesetan itäosista alkavat Atlanttiin laskevat joet nimiltään Tajo, Duero, Guadiana ja Guadalquivir, sekä pohjoisosista Ebro-joki, joka laskee Välimereen.

Mesetan maanpinta on rapautunutta, vuoristoissa hallitsee graniitti ja mesetan keskustan altaita peittää valkoinen, kerrostunut kalkkikivi. Kalkkikiven päälle on kerrostunut paikoin punaisia pintamaita. Suuressa osassa Pyreneiden niemimaata pinnanmuodot perustuvat ikivanhaan syväkalkkikiveen.

Suosittelen lainaamaan kirjastosta kirjan nimeltä Maailma tänään 10: Espanja ja Portugali (Tieteen kuvalehden kirjasto, 1998). Siitä saat yksityiskohtaista tietoa aiheesta!

Lähteet:
Facta Tietopalvelu (Wsoyn Online Tietosanakirja)
Kari, Risto: Maailman valtiot (Tammi, 2004)
Maailma tänään 10: Espanja ja Portugali (Tieteen kuvalehden kirjasto, 1998)
http://en.wikipedia.org/wiki/Spain
http://fi.wikipedia.org/wiki/Espanja

156 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

kiitos teille

kiitos vastaksesta

aivan ihanaa

Miten määritellään Euroopan vuoristoisimmat valtiot? Vuoristojen prosenttiosuus pinta-alasta vai vuoristojen absoluuttinen pinta-ala?
Kreikasta sanotaan, että se on Euroopan 3. vuorostoisin maa (vuoristoja 80% pinta-alasta) Norjan ja Albanian jälkeen. Tässä sanotaan Sveitsi ja Espanja. Entä Andorra?

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.