Millä nopeudellä me nyt sitten oikein liikutaan ja minä suhteen. Monasti kuulee sanottavan ettemme suinkaan ole paikallaan vaikka seisoisimme liikkumatta, kun…

Kysytty
9.9.2021

millä nopeudellä me nyt sitten oikein liikutaan ja minä suhteen. Monasti kuulee sanottavan ettemme suinkaan ole paikallaan vaikka seisoisimme liikkumatta, kun maa pyörii akselinsa ympäri ja maapallo auringon ympäri ja aurinkokunta linnunradan mukana. Olenko minä kiitämässä kohta 99,5% valonnopeudella ja jos olen, niin minkä suhteen?

Vastaus

Vastattu
13.9.2021
Päivitetty
13.9.2021

Nopeuden määrittäminen edellyttää viitekehystä. Liikettä mitataan suhteessa johonkin paikallaan olevaan pisteeseen. Nämä samat pisteet liikkuvat toisessa kehyksessä suhteessa johonkin muuhun. 

Ihminen liikkuu maapallon pyörimisliikkeen mukana noin 1 600 kilometrin tuntinopeudella riippuen siitä, kuinka lähellä päiväntasaajaa seisoo. Planeetta itse kiertää Aurinkoa keskinopeudella 107 000 kilometriä tunnissa. Aurinkokunta taas kiertää Linnunrataa nopeudella 792 000 kilometriä tunnissa.

Linnunradan liikenopeus voidaan laskea käyttämällä viitekehyksenä kosmista taustasäteilyä. Taustasäteily on jäänne maailmankaikkeuden alkuajoilta ja täyttää avaruuden. Säteilyn lämpötila ei kuitenkaan ole sama jokaisessa suunnassa, vaan säteily on hieman lämpimämpää yhdessä suunnassa. Tämän sinisiirtymän aiheuttaa se, että Linnunrata liikkuu suurella nopeudella kohti tässä suunnassa olevia taustasäteilyn fotoneita. Nopeudeksi on arvioitu noin 2,1 miljoonaa kilometriä tunnissa. Nopeutemme on siis parhaimmillaankin vain noin 0,2 prosenttia valonnopeudesta.

 

https://astrosociety.org/file_download/inline/d1394916-a529-4107-9cb1-a…

https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2016/04/01/how-fast-does-e…

https://en.wikipedia.org/wiki/Milky_Way

https://hypertextbook.com/facts/1999/PatriciaKong.shtml

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.