Miksi "vittu" on niin yleinen kirosana ja onko missään muussa kielessä samaa tarkoittava kirosana yhtä yleinen?

Kysytty
16.6.2020

Miksi "vittu" on niin yleinen kirosana ja onko missään muussa kielessä samaa tarkoittava kirosana yhtä yleinen?

Vastaus

Vastattu
22.6.2020
Päivitetty
22.6.2020

Vittu on paitsi kirosana myös voimasana siinä merkityksessä, että vitulla, sikäli kun se ymmärretään synnyttäneen naisen sukuelimenä, on aiemmin katsottu olevan jopa maagisia suojeluvoimia. Esimerkiksi tässä Terve.fin artikkelissa kerrotaan vitun hyvistä ja pahoista voimista. 

Vittu juontuu ruotsin kielen sanasta fitta, joskaan länsinaapurissa sanaa ei viljellä yhtä hanakasti. Jyväskylän yliopistossa tehdyn kandidaatintutkielman mukaan vittu on suomen kielen yleisin kirosana. Sen suosiota on selitetty monikäyttöisyydellä ja sillä, että se viestittää tehokkaasti asenteita. Onhan se kieltämättä helpompi, nopeampi ja painavampi sanoa, kuin vaikkapa jokin raamatullisempi voimasana. 

Monikäyttöisyydestä esitetään tutkielmassa mm. seuraavia esimerkkejä: vahvistus (ihan vitun hyvä), kieltosana (vittu siellä ketään ollu), herjaus (painu vittuun; vittupää). Sana ilmaisee myös harmia (vituttaa) tai epäonnistumista (meni vituiksi). Tämä monikäyttöisyys selittää suurelta osin sanan suosiota. 
 

Englannin kielessä vastaava sana on fuck. Se on samaa sanaperhettä vitun kanssa, sillä sekin on "alatyylinen" ja viittaa sukuelimiin, joskin niiden käyttöön eikä itse elimiin. Fuck toimii ainakin yhtä monipuolisena terminä kuin vittu, esim.: fuck the police, fuck you, fucking great, I fucking love you, this is fucked up jne. 

15 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Puolassa tulee kuultua kurwaa siinä missä suomessa vittua.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.