Miksi post it -laput lajitellaan sekajätteeseen eikä paperinkeräykseen? Ajattelin ensin, että tämä johtuisi liimapinnasta, mutta kuitenkin esim kirjekuoret …

Kysytty
2.4.2019

Hei,
miksi post it -laput lajitellaan sekajätteeseen eikä paperinkeräykseen? Ajattelin ensin, että tämä johtuisi liimapinnasta, mutta kuitenkin esim kirjekuoret (jotka suljetaan liimapinnan avulla) lajitellaan paperinkeräykseen?
Ainakin HSY:n lajittelu-hakukone käskee lajitella post it -laput sekajätteeseen ja kirjekuoret paperiin.

Vastaus

Vastattu
3.4.2019
Päivitetty
3.4.2019

HSY ohjeistaa tosiaan lajittelemaan liimautuvat muistilaput sekajätteeseen. Post-it -merkkisten muistilappujen valmistajan nettisivuilta löytyy kuitenkin tieto, että kyseiset muistilaput voi kierrättää paperina. Syyksi mainitaan, että suurin osa lappujen sisältämästä liimasta poistuu siistauskäsittelyssä, jossa lapuista poistetaan myös väri:

https://www.3msuomi.fi/3M/fi_FI/post-it-notes/contact-us/FAQs/

Ilmeisesti lappujen sisältämä väri on yksi syy siihen, miksi ne on neuvottu kierrättämään sekajätteenä. Helsingin kaupunginkirjastolta on vastattu muistilappujen kierrätystä koskevaan kysymykseen vuonna 2010. Kun paperista tehdään uusiomassaa, siitä poistetaan painoväri, mutta läpivärjättyjen muistilappujen kohdalla tämä ei aina onnistu, eikä niistä sen vuoksi saada sanottavaa hyötyä. Muistilaput eivät kuitenkaan muodosta suurta massaa muun paperin joukossa, joten niiden joutumisesta paperinkeräykseen ei ole erityistä haittaa. Vastaus löytyy kokonaisuudessaan täältä:

http://www.kysy.fi/kysymys/ohjeistuksen-mukaan-paperinkeraykseen-ei-saa-laittaa-liimaantuvia-muistilappuja

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Teimme saman toimistossa Kiitos hyvin kirjoitetusta viestistä! ;) Se kattoi kaiken.
Ystävällisin terveisin,
Anna Koskinen
https://www.matchoffice.fi/

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.