Miksi kirjaston e-kirjan voi lukea vain yksi ihminen kerrallaan? Onko se joku tekijänoikeusjuttu? Jos se tiedosto on jossain olemassa niin sitähän voi lukea…

Kysytty
1.4.2020

Miksi kirjaston e-kirjan voi lukea vain yksi ihminen kerrallaan?
Onko se joku tekijänoikeusjuttu?
Jos se tiedosto on jossain olemassa, niin sitähän voi lukea vaikka miljoona ihmistä yhtä aikaa, niin kuin digi-lehtiäkin.

Vastaus

Vastattu
1.4.2020
Päivitetty
1.4.2020

Totta, että periaatteessa digitaalisia kirjoja ja lehtiä voisi lukea moni käyttäjä yhtäaikaa.

Kirjaston e-aineistoja, kuten e-kirjoja tai e-lehtiä, voi yhtäaikaa käyttää rajallinen määrä lukijoita riippuen siitä, kuinka monta yhtäaikaista käyttöoikeutta kirjasto on niihin ostanut. Kustantamot hinnoittelevat e-aineistot tavallaan kappaleittain ihan niin kuin fyysiset kirjatkin. Kyse on siis kaupallisesta toiminnasta. Pitkään e-kirjojen arvonlisäverokin oli paljon korkeampi kuin painettujen kirjojen. Verotus kuitenkin yhdenmukaistettiin kesällä 2019. 

Raha siis ratkaisee tässä, kuten niin monessa muussakin asiassa maailmassa. Usein kirjasto ostaa e-kirjaan tai -lehteen vain yhden tai korkeintaan muutaman yhtäaikaisen käyttöoikeuden.

Poikkeuksiakin on: kirjasto on saattanut ostaa johonkin yksittäiseen e-kirjaan rajalliseksi ajaksi jopa kaksikymmentä yhtäaikaista käyttöoikeutta niin että esimerkiksi kokonainen koululuokka on voinut lainata saman e-kirjan yhtäaikaa.

Kirjastot ja kustantajat järjestävät vuosittain valtakunnallisen e-kirjakampanjan. Koko kansa lukee-kampanjan tarkoituksena on tehdä e-kirja tutuksi ja houkutella lukijoita kokeilemaan digikirjoja. Tämän kampanjan aikana siihen valitut e-kirjat ovat rajattomasti lainattavissa. Tämä vuosittain toistuva kampanja on juuri nyt menossa ja se jatkuu 13.4.2020 asti.

Tänä vuonna kampanjan aikana rajattomasti lainattavissa ovat seuraavat kirjat: Hanna-Riikka Kuisman Kerrostalo, Briitta Hepo-ojan Suomea lohikäärmeille ja Karin Erlandssonin Missdåd.

Voit lainata nämä kirjat oman verkkokirjastosi E-kirjasto Ellibsistä.

Vanamo-kirjastojen ohjeet lainaamiseen löydät tästä linkistä:https://www.vanamokirjastot.fi/fi/news/tutustu-e-kirjoihin

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi täältä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?