sähkökirjat

318 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Siirtyykö verkkokirjastossa olevat lainat, lainahistoria ja voimassa olevat varaukset valtakunnalliseen e-kirjastoon? 51 3.4.2024 Nykyisissä kirjastojen e-kirjapalveluissa olevat lainat, varaukset tai lainahistoria eivät siirry kuntien yhteiseen e-kirjapalveluun. 
Jos omakustannekirjastani on olemassa ladattava PDF-versio, tarvitseeko ladattava PDF-versio oman ISBN-tunnuksensa? 50 25.3.2024 Kyllä, kirjan jokaisella julkaisumuodolla (painettu kirja, audiovisuaalinen tai elektroninen tallenne) on oma ISBN. Löydät lisätietoa ISBN-tunnuksesta Kansalliskirjaston sivulta.
Onko Espoo mukana tässä kuussa avautuvassa kuntien eKirjastossa? 56 24.3.2024 Kyllä Espoo on mukana kuntien yhteisessä e-kirjastossa. Lisää tiedotusta on tulossa, kun saamme kirjaston käyttökuntoon.
Löytyykö Punainen kuin veri teos äänikirjana? Ei CD versio vaan netin kautta kuunneltavana. 33 12.3.2024 Salla Simukan romaani Punainen kuin veri löytyy helmet-kirjastojen kokoelmissa tällä hetkellä äänikirjana vain cd-formaatissa. Helmetin ellibskirjaston e-kirjakokoelmassa sitä ei ole.  https://www.ellibslibrary.com/collection Kaupallisten palvelutarjoajien äänikirjavalikoimasta teos on kuunneltavissa.  
Onko ekirjastoon mahdollista saada omakustanne sarjakuvakirja lainattavaksi? Mikäli näin on, mitä kautta ja mihin instanssiin pitäisi olla yhteydessä? 62 11.3.2024 Yleiset kirjastot hankkivat tarjolla olevan aineiston välittäjien kautta. Suomenkielistä aineistoa tarjoaa pääsääntöisesti kaksi välittäjää, Ellibs, https://www.ellibs.com/fi/ ja Biblio, https://www.axiell.com/fi/ratkaisut/tuotteet/biblio-ax/  (osa Axiell Finland Oy:tä). Välittäjien rooli on siinä mielessä merkittävä, että ne hoitavat aineiston suojauksen, ja tarjoavat lainausalustan, jonka avulla asiakkaat voivat lainata ja varata teoksia. Suomen yleiset kirjastot ovat siirtymässä kuntien yhteiseen e-kirjastoon kevään 2024 aikana. Aineistot hankitaan jatkossakin välittäjien kautta. Yhteinen e-kirjasto on jo kilpailuttanut aineiston välittäjät, suomenkielisen aineiston osalta välittäjäksi valittiin Ellibs . Alustavasti on sovittu, että...
Missä Vantaan tai Helsingin kirjastossa voi rekisteröityä Celia kirjaston asiakkaaksi/käyttäjäksi? 71 15.1.2024 Saavutettavuuskirjasto Celian asiakkaaksi voi rekisteröityä Vantaalla kaikissa kirjastoissa ja Helsingissä useimmissa kirjastoissa. Tarkemmat tiedot löytyvät Helmet-sivulta kohdasta Kirjastot ja palvelut hakusanalla Celia. Linkki Helmet-sivulle https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut.
Miksi kirjasto käyttää kaupallista e-kirjasovellusta Ellibsiä? Sovelluksessa ei ole lainattavissa suosituimpia kirjoja, vaan ne pitäisi ostaa. Esim. Lucinda… 135 10.1.2024 Tällä hetkellä kirjasto käyttää (pakosti) kolmansien osapuolten kaupallisia palveluita, mutta tämä tulee muuttumaan tänä vuonna kun Helsingin/Helmet kirjasto siirtyy Kuntien yhteiseen e-kirjastoon. Kirjasto pyrkii hankkimaan aina mahdollisimman laajan ja laadukkaan kokoelman, mutta digiaineistojen kohdalla kustantaja tai kirjailija voi kieltää myynnin kirjastokäyttöön. Tämä vaikuttaa tietysti kirjastojen digiaineistojen saatavuuteen negatiivisesti. Eri kaupallisilla toimijoilla on hyvin vaihtelevat hinnat ja sille emme voi mitään. Lisäksi kirjastohinnat digikirjoille eli digikirjan yhdelle lisenssille ovat monella kustantajalla kalliimpia kuin kuluttajille/kirjakaupoille. Joillakin ne ovat niin kalliita, ettei meillä ole varaa ostaa niitä...
Harkitsen Amazon Kindle-lukulaitteen ostamista. Ovatko kirjastojen e-aineistot/kirjat yhteensopivia laitteen kanssa? 249 19.10.2023 Kirjastojen e-kirjapalvelut ovat muutoksessa. Tämänhetkiset palvelut Ellibs, Biblio ja Overdrive eivät ole yhteensopivia Kindlen kanssa. Ensi vuoden huhtikuussa avataan kansallinen e-kirjapalvelu, jonka yhteensopivuudesta ei vielä voida sanoa. Kindlen käyttämä oma tiedostomuotonsa saattaa edelleen estää Kindlen käytön kirjastopalveluiden kanssa, kirjaston aineisto on joko epub tai pdf (+drm). 
Löytyykö e-kirjoista tai myös perinteisistä printtikirjoista joku kirjoja, jossa on NLP-aiheista Suomen kielellä? Neuro Lingvistic Programming = NLP,… 55 25.9.2023 Perinteisiä printtikirjoja löytyy Helmet-hausta hakusanoilla NLP tai neurolingvistinen ohjelmointi. Suomenkielisiin voi rajata valitsemalla kieleksi suomi. E-kirjapuolella valikoimat ovat valitettavasti heikot. Ekirjasto-palvelu antaa haulla NLP vain muutaman osuman.  
Tarvitseeko minun hankkia fyysinen kirjastokortti jos haluan käyttää ainoastaan e-kirjastoa? 139 15.9.2023 Helmet-kirjaston e-kirjaston käyttö vaatii kirjastokortin ja PIN-koodin. Esimerkiksi sivulla https://www.ellibslibrary.com/collection klikkaat ylemmän oranssin palkin oikeassa reunassa "Kirjaudu sisään" -tekstiä, jonne kirjoitat kirjastokortin numeron ja PIN-koodin. Korttia hankkiessa sinun kannattaa täyttää tietosi ennakkoon Helmet-sivulla https://luettelo.helmet.fi/selfreg*fin~S9
Keskeytin vahingossa juuri lainaamani e-kirjan ja se hävisi kokonaan. 49 28.8.2023 E-kirja löytyy siitä e-kirjapalvelusta, josta sen on lainannut. Vaski-kirjastojen kohdalla tämä tarkoittaa useimmiten joko Ellibs- tai OverDrive -palvelua. Palveluihin kirjaudutaan kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla, ja tämän jälkeen omat lainat löytyvät kirjahyllystä.
Opetan yläkoulussa Keski-kirjastojen alueella ja haluaisin lainata koko opetusryhmän kanssa saman teoksen. Onko ekirjastossa tarjolla teoksia, joita on… 100 20.3.2023 Kyllä, Keski-kirjastojen Ellibs-palvelusta löytyy e-kirjoja ja e-äänikirjoja lapsille ja nuorille koko luokan tarpeisiin. Tämä lasten ja nuorten digikokoelma on valtakunnallinen ja sen ovat koonneet lasten ja nuorten kirjallisuuteen erikoistuneet kirjastoammattilaiset. Samaa kirjaa voi olla tarjolla useampia kymmeniä kappaleita. Kokoelmaan kirjaudutaan ja nimekkeet lainataan tai varataan kirjastokortilla. Kokoelma löytyy, kun menee Keski-kirjastojen verkkokirjastossa osoitteeseen https://keski.finna.fi/Content/ekirjasto ja valitsee sieltä Ellibs-e-kirjat. Ellibs-kokoelmassa Valtakunnallinen lasten ja nuorten kokoelma löytyy Lajittele-valikon alta. Hakua voi vielä halutessaan rajata esim. kohdeyleisön mukaan (nuoret) ja tiedostomuodon...
Voinko lainata e-kirjoja muista kirjastostoista vai vain omasta kirjastosta? 125 6.3.2023 Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan kuntien kirjastoilla on yhteinen Pohjoisen eKirjasto, jonka e-kirjoja voi lainata, jos on jonkin tämän alueen kirjaston kirjastokortti. Kirjastokortin ja käyttöoikeuden e-aineistoihin voi halutessaan hankkia myös esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastoihin, vaikka asuisi muualla. Jos haluat vaikkapa Helmet-kirjastokortin (Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa), poikkea missä tahansa Helmet-kirjastojen toimipisteessä ja varaa mukaasi voimassa oleva henkilötodistus. Kirjastokortin myöntämiseen tarvitaan kuitenkin Suomessa oleva osoite.
Voiko Ellibs nettikirjastossa lisätä haluamansa kirjan joka ei ole lainattavissa muistilistalle? 82 3.3.2023 Ellibs-verkkosivulla on mahdollisuus lisätä kirjoja "suosikkilistalle" jota voisi käyttää muistilistana niitä kirjoja varten jota ei juuri nyt pysty lainaamaan. Kun tietyn kirjan avaa näkyy oikealla puolella kultainen tähti, jota painamalla saa sen lisättyä listaan.  Jos tätä listaa jo käyttää suosikki-listana ja selaa kirjoja tietokoneella, niin voisi käyttää selaimen kirjanmerkkejä listana kirjoista jotka odottavat lainaamista. Kirjanmerkkipalkkiin voi luoda vaikka oman kansion näitä kirjoja varten.  Jos käytössä on älylaite ja lista on jo käytössä niin nämä tavat eivät sovi. Ellibs-sovelluksessa on mahdollisuus antaa palautetta sovelluksen käytöstä joten sinne voisi ilmoittaa halusta pystyä luoda toivelistan.
Miksi ystävälläni Helsingissä on Ellibsissä erilaisia kirjoja kuin minulla Hämeenlinnassa? 140 20.1.2023 Tällä hetkellä – valtakunnallista e-kirjastoa odotellessa - kukin kirjasto tai kirjastokimppa hankkii itsenäisesti omat e-aineistonsa. Helsingillä on myös huomattavasti enemmän resursseja hankkia aineistoja kuin Vanamo-kirjastoilla, joihin Hämeenlinnan kaupunginkirjasto kuuluu.
Olen aloittanut kirjan lukemisen ja se on nyt kesken. Miten löydän kirjan uudelleen jatkaakseni kuuntelemista. En löydä mistään toimintoa; jatka lukemista. 106 7.12.2022 Lainattu e-kirja, tai äänikirja löytyy siitä palvelusta, jonka kautta olet lainan tehnyt. Kirjastot hankkivat e-aineistonsa eri palveluntarjoajien välityksellä. Kotimaisia e-kirjoja ja äänikirjoja tarjoaa kirjastoille Ellibs, tai Biblio-palvelu. Esimerkiksi Ellibs-palvelun kautta lainatut e-kirjat ja äänikirjat löytyvät kirjautumalla Ellibs-palveluun kirjastokortin tunnuksella ja pin-koodilla. Palvelussa on toiminto Oma kirjahylly, joka löytyy sisäänkirjautumisen jälkeen sivun ylälaidasta vasemmalta. Biblio-palvelussa on puolestaan Omat sivut -toiminto, jossa näkyvät lainassa olevat teokset. Jos teoksessa on vielä laina-aikaa jäljellä, pääset näistä valinnoista jatkamaan lukemista, tai kuuntelemista.
Uutuusluetteloista on kadonnut e-kirjat. Onko ne nyt osana muita luokkia vai eikö e-kirjoja enää osteta? 104 18.11.2022 E-kirjoja ja e-äänikirjoja hankitaan kuten ennenkin. Helmet-kirjastoissa on erillisistä uutuusluetteloista. Uutuusluettalot ovat luettavissa itse palveluiden verkkosivuilla tai sovelluksissa. Uutuusluetteloista luopumisen syynä on se, että näin valmistaudutaan tulevaan valtakunnalliseen e-kirjastoon. Lisätietoa:https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Ekirjoja_ja_eaanikirjoja_ei_enaa_luettel(245859)
Miksi kirjautumiseen vaaditaan jotain kirjastokortin numeroita??? Eikö muulla tavalla pääse katsomaan julkisin varoin hankittuja materiaaleja? En omista… 139 29.9.2022 Tarkoitat mahdollisesti E-kirjastoon kirjautumista. Sitä varten tarvitset kirjastokortin. Maksuttoman kirjastokortin saat kirjastosta, kunhan sinulla on osoite Suomessa. Kun olet saanut kirjastokortin, niin pääset maksutta käyttämään kirjastoaineistoja, jotka voivat olla sähköisiä aineistoja tai perinteisiä kirjoja. Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit tallentaa tietojasi etukäteen kirjaston asiakasrekisteriin tästä linkistä https://luettelo.helmet.fi/selfreg*fin~S9 avautuvalla lomakkeella. Kun olet tallentanut tietosi, voit  noutaa kirjastokortin mistä tahansa Helmet-kirjastosta. Ota voimassaoleva henkilöllisyystodistus mukaan. E-aineistoihin pitää kirjautua, koska sähköisten palvelujen tarjoajat seuraavat niiden käyttöä. Kun kirjasto...
Kysymys koskee ääni ja e-kirjojen lainausaikaa.2 viikkoa on minulle liian vähän.Joudum aina (melkein) lainaamaan uudelleen,ja mahdollisesti taas jonottamaan… 266 18.9.2022 Ikävä kuulla, että lukeminen menee pakkosuorittamiseksi. Ääni- ja e-kirjojen laina-aika kompromissi. Kirjoja on melko vähän ja suosituimpia kirjoja jouruisi jonottamaan pidemmällä laina-ajalla vielä kauemmin. CD-äänikirjoilla on neljän viikon laina-aika. Jos e-kirjojen kuunteluun on jokin terveydellinen syy, voisi kokeilla Celia-kirjastoa. Helmet kirjastoissa voidaan rekisteröidä Celian asiakkaaksi. https://www.helmet.fi/fi-FI/Ekirjasto/Aanikirjoja_lukemisesteisille
Onko mahdollista saada Helmet-kirjastokorttia sähköisiä aineistoja varten, vaikka ei asu pääkaupunkiseudulla? 109 26.8.2022 Helmet-kortin saaminen ei edellytä sitä, että asuu pääkaupunkiseudulla. Voit siis saada Helmet-kortin, mutta asiakkaaksi rekisteröityminen edellyttää sitä, että käyt henkilökohtaisesti missä tahansa Helmet-kirjastojen toimipisteessä. Kirjastokortin ja tunnusluvun saat  ilmoittamalla osoitteesi ja esittämällä kirjaston hyväksymän voimassaolevan henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. https://www.helmet.fi/fi-FI/Info/Asiakkaana_kirjastossa/Kirjastokortti_… https://www.helmet.fi/fi-FI