Lapseton aviopari. Ei rintaperillisiä. Keskinäinen testamentti. Vaimo peri puolison ja jäi asumaan yhteiseen omistusasuntoon. Testamentti tehty toissijaisille…

Kysytty
20.2.2008

Lapseton aviopari. Ei rintaperillisiä. Keskinäinen testamentti. Vaimo peri puolison ja jäi asumaan yhteiseen omistusasuntoon. Testamentti tehty toissijaisille perillisille. Leski myynyt nyt yhteisen asunnon.
Kysymys.: Onko lesken yht. asunnon myynnin jälkeen maksettava toissijaisille (miehen sisaruksille) perillisille puolet asunnon myyntihinnasta?

Vastaus

Vastattu
20.2.2008
Päivitetty
20.2.2008

Puolisoiden väliset keskinäiset testamentit voivat olla joko omistusoikeustestamentteja tai hallintaoikeustestamentteja. Tästä riippuu, miten eloon jäänyt puoliso voi omaisuutta hallita ja käyttää. Täydellä omistusoikeustestamentilla leski saa omaisuuteen täyden oikeuden. Hän voi jopa testamentata saamansa omaisuuden edelleen. Jos testamentissa on määrätty ns. toissijaissaaja, lesken kuollessa toissijaiset perilliset perivät ensiksi kuolleen puolison omaisuuden. Hallintaoikeustestamentilla taas leski saa ensiksi kuolleen omaisuuteen vain käyttö- tai hallintaoikeuden, mutta ei myyntioikeutta.

Koska perintöoikeudelliset asiat ja testamentin tulkinnat eivät ole yksiselitteisiä, kehotamme kääntymään oikeusoppineiden puoleen. Mm. pankit tarjoavat lakimiespalveluja.

Tässä muutamia linkkejä perinnöstä ja testamentista:
> http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040?search%5Btype%5D=pi…
> http://www.testamentti.fi/
> http://www.lakiopas.com/lakitietoa/
> http://www.laki24.fi/pepe.html
> https://www.op.fi/op?cid=150588349

Kirjastoista löytyy myös aihetta käsittelevää kirjallisuutta, esim. Matti Norri: Perintö ja testamentti, 2007

23 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?