Kolikolla toimivat kaasuhellat

Kysytty

Hei, kuulin eräältä vanhemmalta sukulaiseltani tarinan siitä, että myös Suomessa olisi ollut kaasuhelloja, jotka olisivat toimineet kolikoilla. Yritin etsiä tästä lisää tietoa, mutta en tiedä mistä löytäisin sitä. Löytyykö jostain tähän liittyvää arkistomateriaalia?

Vastaus

Vastattu

Pitää paikkansa, että Suomessakin on ollut käytössä "automaattisia kaasumittareita", tosin pääosin kaasu lienee laskutettu jälkikäteen mittarin lukeman mukaan. Työväenliitto-lehdessä 14.3.1912 selostetaan automaattisen kaasumittarin toimintaa seuraavasti: "Kun mittarin aukkoon pistää 25-pennisen, saa walokaasua yhden kuutiometrin tai lämpökaasua 1,666 2/3 litraa. Kun tämä määrä on käytetty lakkaa kaasun tulo, jolloin taas on tilattawa uusi kaasuannos". Lehdessä kerrotaan edelleen, että automaattisia kaasumittareita on asennettu sellaisiin taloihin, joissa vuokralaiset vaihtuvat usein ja maksun periminen jälkikäteen on ollut vaikeaa. Ulkomailla kolikoilla toimivat kaasumittarit olivat tavallisempia, mutta Suomessakin niitä siis käytettiin jonkin verran.

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Tuttavani asui Helsingin Kalliossa 1986-2010 vuonna 1930-rakennetussa talossa.
Hänellä oli toimiva kaasuhella mutta seinällä olevassa kaasumittarissa vakuutettiin
että "antaa kaasua ilman rahaketta"

Meillä oli 1950-luvun puolivälissä Iso Robertinkadulla sekä kaasulla toimiva hella että lämminvesiboileri. Niihin ostettiin läheisestä maitokaupasta pieniä kaasupoletteja, joissa oli pieni kolo reunassa. Poletti asetettiin kaasumittariin niin että kolo osui mittarissa pienen tapin kohdalle. Ymmärtääkseni poletti kiersi hitaasti ympäri aina kun kaasua käytettiin, ja putosi lopuksi polettisäiliöön, jolloin kaasun tulo pysähtyi. Kaupungin kaasulaitoksen työntekijä kävi ilmeisesti kerran tai pari vuodessa tyhjentämässä polettisäiliöt, ja ne palautettiin taas maitokauppoihin myytäväksi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.