Kuinka vanhoja postimerkkejä voi käyttää? Mistä tunnistan, onko se ikimerkki vai mikä, jos en muista hintaa? Minkä hintaisia eripainoiset kirjeet ovat? Minkä…

Kysytty
5.5.2021

Kuinka vanhoja postimerkkejä voi käyttää? Mistä tunnistan, onko se ikimerkki vai mikä, jos en muista hintaa? Minkä hintaisia eripainoiset kirjeet ovat? Minkä tyyppisiä postimerkkejä edes on? Näistä on netissä aivan ristiriitaista tietoa laidasta laitaan.

Vastaus

Vastattu
7.5.2021

Näistä asioista kannattaa etsiä tietoa Postin omilta verkkosivuilta, tosin ne ovat varsin sekavat. Keskeisiä asioita on kuitenkin koottu Asiakastuki-osioon https://www.posti.fi/fi/asiakastuki Sieltä löytyvät myös yhteystiedot.

Postilähetysten hinnat ja laskurit löytyvät Postin verkkosivuilta https://www.posti.fi/fi/asiakastuki/lahettaminen/hinnat-ja-laskurit

Postimerkkien tyypeistä on tietoa sivulla https://www.posti.fi/fi/asiakastuki/lahettaminen/postitus-ja-maksutavat…  sekä Postin verkkokaupassa https://verkkokauppa.posti.fi/PublishedService

Ikimerkit ovat aina käyttökelpoisia, kotimaan postin uudemmat ikimerkit tunnistaa Suomen kartan kuvasta, ja ulkomaille menevän postin ikimerkit maapallotunnuksesta. Vanhempiakin postimerkkejä voi käyttää, myös käytöstä poistuneita kakkosluokan merkkejä, kunhan ovat eurojen ajalta. Niiden arvo on se, mikä niihin on merkitty. Rajoituksena on, että vanhemmat merkit kelpaavat kotimaan kirjelähetyksiin 50 g painoon asti. 

 

 

 

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Siis mitä`? Voihan vanhoja euroarvoisia merkkejä käyttää myös painavampiin lähetyksiin kuin 50 g - eihän moiseen räppänään mahdu kuin muutama paperiarkki, ja nykyisen hävyttömän kalliin hinnaston aikana painavammat kirjeet maksavat heti paljon.
Täytyy vain osata laskea, ja kannattaa hankkia kotiin kirjevaaka, maksaa mm. Clasulla parikymppiä.
https://www.posti.fi/mzj3zpe8qb7p/4mJAGyVNiNcPuxJLI7yOcV/7372514ec355ce…
kas siinä kunnollinen hinnastosivu, kirjaston vastauksessa on sekava sotku. Tuossa sanotaan selvästi, että ikimerkit käyvät arvostaan muuhunkin lähetykseen.
Ei tosin sanota, että muutkin euromerkit käy, sen kysyin postitoimistosta kun sellainen vielä oli olemassa, ja olen käyttänyt niitä ongelmitta.

Jos katsot netistä postimaksut, niin ole tarkkana, älä hae yksityishenkilönä hakusanalla laskurit, koska ne menee yleensä sivuille, jotka on tarkoitettu niille, joilla on postimaksukone. Hae postimaksut hinnasto tms. Sivujen sotkuisuudesta olen
valittanut postille monta kertaa, ei parane. Sen jälkeen käyn jossain postipisteessä ja pyydän niiltä hinnaston. Ellei niillä ole valmiina, niiden pitäisi printata se asiakkaalle.
Monilla asiamiehillä, kirjakaupoissa tms. on myynnissä sellaisia merkkejä, joita ei enää ole verkkokaupassa.

Jos käyttää vanhoja e-merkkejä, kannattaa mennä postipisteeseen, ja lasketuttaa niillä, riittääkö ne. Siltikin pitää itse tietää, ja myös vahtia, laskeeko ne oikein. Ne kun eivät osaa enää laskea, eivätkä monessakaan paikassa tiedä mitään. Asiamiesten väki vaihtuu eikä niitä kiinnosta postimaksuasiat kun eivät itse kai lähetä enää mitään muuta kuin tekstareita.
Postitoimistojen hävittäminen on ollut suuri vahinko - siellä tiedettiin ja osattiin, ja jos ei tiedetty, otettiin selvää.

Halpa "kirjevaaka" niksipalstan mukaan: lähikaupan hedelmävaaka, lainmukaisesti tarkistettu. Samalla kun punnitsen ostokseni...

Toisinaan Posti jakaa hinnastonsa koteihin, piilotettuna Postinen-mainosnippuun.

Voipi olla, että jakaa - mutta esim. itse olen kieltänyt mainokset, koska olen liikuntavammainen, ja on turha antaa tuoda mainoksia kotiin vain jotta joutuisin kantamaan ne saman tien jätepaperilaatikkoon.
Käytin myös joskus tuota hedelmävaakaideaa, mutta se ei toimi minulla, koska lähetän satoja kortteja ja kirjeitä vuosittain, ja silloin on tärkeää saada stemmauttaa kirjeiden paino, ja lisätä niihin aina joitakin lehtileikkeitä tms. jotta tulee käytetyksi koko postimaksu. Tämä ei toimi kaupassa, jonne on matkaa 4 km ja bussinvaihto välillä.

Nyt muuten oli postimaksuja nostettu taas 11.5. enkä ole nähnyt siitä ilmoitusta uutisissa, paikallislehdessä, Iltasanomissa eikä Iltalehdissä. Tuttava näki juuri mainoskääreessään hinnaston, mutta siinäkään ei sanottu, että on kyseessä hinnan nousu. Olen ajoittain yrittänyt arvailla etukäteen hinnannousun, kysyä sitä asiamiehiltä, milloin se on - sanovat, että se on tulossa mutta eivät tiedä, milloin. Postcrossing-sivustolla oli tieto postin tiedotteesta pvm:ltä 9.4., mutta minne lie se tiedote jaettu? Ehkä asia on sanomalehtien mielestä niin toisarvoinen, että siihen ei kannata hukata palstatilaa.
Tässä
https://www.posti.fi/mzj3zpe8qb7p/20RNu9t715ENn3Iq31MsF8/c683f23388c80f…
on se uusin hinnasto, jonka nimi onkin Kirjepalvelut käteishinnasto 11.5.2021
- vaikeaa oli löytää tätäkään.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.