Kuinka moni löyhästi arvioiden on lukenut kirjaston kautta lainaten jonkin Enid Blytonin Viisikon suomeksi aikojen kuluessa?

Kysytty
8.11.2023

Kuinka moni löyhästi arvioiden on lukenut kirjaston kautta lainaten jonkin Enid Blytonin Viisikon suomeksi aikojen kuluessa?

Entä Pikku vampyyrin?

Entä Muumit ja suuri tuhotulva?

Entä Hobitti?

Löydänkö itse lainaustilastot kautta aikojen jostakin?

Käyttäisin tietoja kirjavinkkauksessa.

Vastaus

Vastattu
10.11.2023

Valitettavasti tällaista tilastotietoa on mahdotonta antaa.

Suomen yleisten kirjastojen tilastot löytyvät kyllä verkosta (https://tilastot.kirjastot.fi/), mutta yksittäisistä kirjoista ei ole olemassa lainaustilastoa, eikä sellaista voida tehdäkään. Esimerkiksi Viisikko-sarjan kirjoista on otettu vuosikymmenten saatossa useita eri painoksia. Niitä on hankittu kirjastoon, luettu puhki, poistettu valikoimasta ja hankittu taas uusia kappaleita aina 1950-luvulta asti. Ennen kuin kirjastojen lainausjärjestelmät siirtyivät tietokoneelle, yksittäisten kirjojen kiertomääristä ei myöskään kertynyt tietoa samaan tapaan kuin nykyään. Nytkin, kun niteiden lainauskerrat jäävät rekisteriin näkyviin, ne ovat kirjastokohtaisia. Suomen yleiset kirjastot käyttävät useita eri kirjastojärjestelmiä, eikä ole olemassa menetelmää, jolla tietoa voisi automaattisesti kerätä niistä kaikista yhteen.

Tässä saatavilla olevien tietojen pohjalta käsin laskettu esimerkki yhdestä kirjanimekkeestä. Enid Blytonin Viisikko-sarjan ensimmäistä osaa Viisikko aarresaarella on Tampereen kaupunginkirjaston rekisterissä tällä hetkellä viittä eri painosta (vanhin vuodelta 1956, viimeisin eli 20. painos vuodelta 2011) ja yhteensä 11 kappaletta. Niiden yhteenlaskettu, nyt näkyvissä oleva lainauskertamäärä on 1799 (sisältäen myös uusinnat). Tästä luvusta kuitenkin puuttuvat kaikki kokoelmasta jo poistuneiden (esimerkiksi rikkoutuneiden tai kadonneiden) kappaleiden lainaukset sekä ne lainakerrat, joita vanhimmille kirjoille on kertynyt ennen tietotekniikkaan siirtymistä.

Kaikki kysymäsi kirjat ovat suosittuja ja kirjastoissa jo pitkään kiertäneitä, joten kaikkien niiden kohdalla todellinen vastaus on varmasti tuhansia.

 

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

"Suomen yleiset kirjastot käyttävät useita eri kirjastojärjestelmiä, eikä ole olemassa menetelmää, jolla tietoa voisi automaattisesti kerätä niistä kaikista yhteen."

Jos kirjailija tai hänen oikeudenomistajansa ovat ilmoittautuneet Sanastoon saadakseen lainauskorvausta, kirjojen nimikekohtaiset valtakunnalliset lainausmäärät kyllä löytyvät Sanaston järjestelmistä, ja niiden on pakkokin löytyä, koska korvaus on lainauskertakohtainen. Tiedot vain eivät taida olla julkisia, ja lainauskorvauksia on maksettu vasta vuodesta 2010 eteenpäin.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.