Kirjastoon on sen olemassaolon aikana hankittu valtava määrä aineistoa? Ovatko teokset edelleen kierrossa? Vai onko jossain aineisto arkisto/varasto?Jos niin…

Kysytty
5.11.2009

Hei
Kirjastoon on sen olemassaolon aikana hankittu valtava määrä aineistoa? Ovatko teokset edelleen kierrossa? Vai onko jossain aineisto arkisto/varasto?Jos niin minkä kokoinen ja missä? Vai mitä aineistolle tapahtuu?

Vastaus

Vastattu
5.11.2009
Päivitetty
5.11.2009

Sen lisäksi että kirjastoihin hankitaan valtava määrä aineistoa, kokoelmasta myös poistetaan paljon esim. huonokuntoisia, likaisia ja tiedoiltaan vanhentuneita kirjoja.

Kulttuurillisesti tai muuten arvokasta ja säilytettävää kirjallisuutta siirretään kirjastojen omiin varastoihin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun varastoitava kirja-aineisto on koottuna Pasilan pääkirjastossa sijaitsevaan Helmet-kirjavarastoon. Vastaavasti Helmet- musiikkivarasto on Tikkurilan kirjastossa Vantaalla. Pääkirjaston kirjavarastolla on kokoa 884m² ja siellä on yli 200 000 kirjaa ja yli 900 aikakauslehden vuosikertaa.

Lisätietoa aiheesta ja varastointiperiaatteista löydät Helsingin kaupunginkirjaston verkkosivuilta:
http://www.lib.hel.fi/fi-FI/pasila/helmet_kirjavarasto/

Valtakunnallisesti kirjastojen varastoinnista huolehtii Kuopiossa toimiva Varastokirjasto: http://www.nrl.fi/
Kuopion kirjavarasto toimii sekä yleisten että tieteellisten kirjastojen kirjavarastona. Kirjavarastossa on lainattavaa aineistoa n. 65 000 hyllymetriä. Kirja-aineistoa on n. 1 200 000 nimekettä ja lehtinimekkeitä n. 85 000.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kirjastomuseo kertoo kirjaston historiasta: "Kirjastomuseo tarjoaa monipuolisen kuvan kirjaston historiasta esineiden, kirjojen ja kuvien avulla." Kuopion kirjavarasto on edelleen valtakunnallinen kirjasto, jonka tehtävä on "vastaanottaa ja säilyttää suomalaisista kirjastoista siirrettävää aineistoa sekä asettaa se tarvitsijoiden käyttöön." Eli kirjaston kokoelmien varastointi toimii Kuopion varastokirjastossa, http://www.varastokirjasto.fi/fi/

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.