Rajoittavia tekijöitä on monia. Esimerkiksi Kamtšatkan niemimaan tulivuorten…

Kysytty
9.6.2022

Rajoittavia tekijöitä on monia. Esimerkiksi Kamtšatkan niemimaan tulivuorten aktiivisuutta ja kosmista säätä täytyy seurata tarkasti.

– Jos vaikka aurinko on todella aktiivinen, radio ei toimi. Joka päivä tehdään päätös ennen lentoa siitä, voiko reittiä käyttää

Miksi? Miten aurinko estää radion toiminnan?https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/7b33f535-233e-407d-8458-780ec6eb9e0a

Vastaus

Vastattu
9.6.2022
Päivitetty
9.6.2022

Auringosta tulevat hiukkaset ionisoivat maapallon ilmakehän yläosan molekyylejä, niin että noin 50 - 400 kilometrin korkeuteen muodostuu sähköisesti varautuneiden hiukkasten vyöhyke, ionosfääri. Se koostuu eri kerroksista, joiden elektronitiheys on erilainen.

Ionosfääri vaikuttaa radioaaltojen kantautumiseen. Ilman sitä valtaosa radioaalloista karkaisi avaruuteen. Sen sijaan radioaallot voivat heijastua ionosfääristä takaisin maan pinnalle ja siten kulkea kauas horisontin yli tuhansiakin kilometrejä. Toisaalta osa ionosfäärin kerroksista myös vaimentaa radioaaltoja. Riippuu radioaaltojen aallonpituudesta, miten ionosfäärin kerrokset vaikuttavat niihin.

Auringon tuottama hiukkasvirta vaihtelee. Voimakkaan roihupurkauksen yhteydessä ultravioletti- ja röntgensäteilyn määrä kasvaa nopeasti ja kasvattaa ionisoituneiden hiukkasten määrää ionosfäärissä. Tällöin ionosfäärin elektronitiheys muuttuu ja samalla se, miten vyöhyke heijastaa tai vaimentaa radioaaltoja. Ilmatieteen laitoksen sivulla on taulukko, joka kuvaa tästä aiheutuvien häiriöiden asteikkoa. Asteikon alapäässä tiettyjen radioaaltojen kulku häiriintyy lievästi ja lyhyeksi aikaa osalla auringonpuoleista maapalloa. Yläpäässä taas kaikki radioliikenne katkeaa tunneiksi koko pallonpuoliskolla.

Myös Auringon toiminnan lievemmätkin vaihtelut vaikuttavat ionosfääriin ja täten radioaaltojen kulkuun. Näin on varsinkin napojen alueella, jossa maan magneettikenttä on heikoimmillaan ja jonne kohdistuu suuri määrä avaruudesta tulevaa säteilyä. Pohjoisnapa-alueen kautta kulkevaa reittiä lentävän lentokoneen radioyhteys voi siis helposti häiriintyä tai katketa kokonaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ionosf%C3%A4%C3%A4ri

https://www.astro.utu.fi/zubi/atmosph/iono.htm

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/radiohairiot

http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/23.kesakuu/sun2500.htm

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.