Haluaisin tietää, minkä verran palkkaa kirjastonhoitaja saa Ruotsissa (kk-palkka, lisät).

Kysytty

Haluaisin tietää, minkä verran palkkaa kirjastonhoitaja saa Ruotsissa (kk-palkka, lisät).

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Aftonbladetissa 1.12.2004 julkaistun artikkelin mukaan kirjastonhoitajien kuukausipalkka vaihtelee Ruotsissa 18 000 -20 500 kr/kk. Katso http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,310239,00.html.

Aftonbladetin tiedot on peräisin Ruotsin tilastokeskuksesta, Statistiska centralbyråetista, jonne suora osoite on http://www.scb.se/. Sivulta on linkki Statistikdatabaseniin, jota tilastohakuihin tottunut voi käyttää, mutta sivun ylälaidassa on myös Hitta rätt -linkki, josta helposti pääsee eteenpäin. Toimi näin: valitse Lönesummor tai Arbetsmarknad, jotka vievät eteenpäin sivulle, josta voi valita otsikon Sysselsättning jne. alta Yrkesregistret med yrkesstatistik. Valitse vielä Lönestrukturstatistik, ja sektorin valinnan jälkeen Genomsnittlig månadslön efter yrke.

Kerran vuodessa ilmestyvistä julkaisuista "Statistisk årsbok för Sverige 2004" ja "Lönestatistisk årsbok för Sverige" löytyvät tietysti myös kirjastonhoitajien palkkatilastot. Julkaisut tulevat meillä Tilastokirjastoon, ks. osoitteesta http://tilda.linneanet.fi/. Statistisk årsbok on myös olemassa verkkoversiona.

Ruotsalaiset ammattikoulutetut kirjastonhoitajat ovat suurelta osin järjestäytyneet DIK-förbundetiin. DIK-förbundet kuuluu Ruotsin Akavaa vastaavaan työmarkkinajärjestöön. Heidän Internetsivuiltaan http://www.dik.se/ löytyy periaatteessa yksityiskohtaisia tietoja kirjastoalan ammattilaisten palkoista, mutta lukujen esille saaminen edellyttää liiton jäsenyyttä. Sivuilta löytyy joka tapauksessa yhteystiedot DIK-förbundetiin, ja hieno Kirjastonhoitajan työkalupakki, josta saa opastusta palkkaneuvotteluja varten. Työkalupakki on kokonaisuudessaan julkaistu suomenkielisenä Tuula Haaviston toimittamassa teoksessa "Parempia palkkoja kirjastoihin!"

Ruotsin työvoimatoimiston, Arbetsförmedlingenin sivuilta, http://www.amv.se/, löytyy yleiskuvailu kirjastonhoitajan ammatista.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.