Etsin tietoa Grönlannin infrasta, maaperä on kokonaan kallioista, miten siellä vedetään vesi-ja jätevesiputket?

Kysytty
20.2.2024

Etsin tietoa Grönlannin infrasta, maaperä on kokonaan kallioista, miten siellä vedetään vesi-ja jätevesiputket? Entä onko siellä voimalaitoksia, miten saavat sähkönsä? Agregaateilla vai?

Vastaus

Vastattu
23.2.2024

Suurimman osan Grönlannin sähköstä, vedestä ja lämmöstä tuottaa valtion omistama energiayhtiö Nukissiorfiit. 70% energiasta on uusiutuvaa, loput tuotetaan öljyä polttavissa voimaloissa. Uusiutuvasta energiasta suurin osa tulee vesivoimasta. Juomavesi saadaan enimmäkseen sulamisvesistä.

Kallioperän ja ikiroudan vuoksi putket täytyy vetää maan pinnalle ja eristää pakkaselta. Siitä ja muista rakennussuunnittelun ja rakentamisen erityispiirteistä kertoo Design Manual for Building in Greenland: https://issuu.com/brianhurup-felby/docs/designmanual_jan09.

Nukissiorfiitin kotisivut: https://nukissiorfiit.gl/kl/ (grönlanniksi/tanskaksi)

Nukissiorfiit Wikipediassa: https://en.wikipedia.org/wiki/Nukissiorfiit

Grönlannissa ei kuitenkaan ole kaikkia alueita kattavaa vesi- ja energiaverkkoa, ja monesti ratkaisut ovat varsin paikallisia. Science Nordic -sivuston artikkeli esittelee Qaanaaqin kaupungin ongelmia: https://www.sciencenordic.com/denmark-greenland-science-special-society…

Jätteidenkäsittely on paikoin olematonta ja jätevedet voidaan laskea suoraan mereen. Myös kiinteää jätettä on jätetty vuonoihin vuoroveden vietäväksi, mutta nykyään käytössä on myös jätteenpolttolaitoksia. Northern Territories Water and Waste Associationin julkaisu vuodelta 2017 esittelee Grönlannin infrastruktuuria: http://ntwwa.com/wp-content/uploads/2020/05/Journal_2017_Web.pdf.

 

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.