Käyn juoksemassa lähes joka aamu ja kesällä joskus vähän kilpailenkin. Pitkillä lenkeillä tulee kaikkea mieleen. Esim. tällainen: Tarvitseeko vastatuuleen…

Kysytty
5.3.2011

Hei! Käyn juoksemassa lähes joka aamu ja kesällä joskus vähän kilpailenkin. Pitkillä lenkeillä tulee kaikkea mieleen. Esim. tällainen: Tarvitseeko vastatuuleen juostessa energiaa samanverran enemmän, mitä myötätuuleen juostessa samoissa oloissa tarvitsisi vähemmän. Tai sitten ajan suhteen sama kysymys. Samat olosuhteet ja sama matka ja teoreettisesti sama kunto ja kaikki. Viekö vastatuuli ajasta sen, minkä myötätuuli antaa. Onkohan näitä asioita tutkittu..

Vastaus

Vastattu
7.3.2011
Päivitetty
7.3.2011

Etsin internetistä vastausta kysymykseesi englanninkielisillä hakusanoilla. Asiaa koskevia artikkeleita löytyi netistä useitakin. Esimerkkejä:
"Effects of wind assistance and resistance on the forward motion of a runner. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7380693 .

"Effects of weather on the performance of marathon runners"

"The effects of wind and altitude in the 400-m sprint". http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15801501

Seuraavista juoksemista käsittelevistä kirjoista ei valitettavasti asia selvinnyt:
Jari Hemmilä Lentävä lähtö : kuntojuoksijan käsikirja (sisältää erilaisia harjoitusohjelmia, joissa otetaan huomioon monia asioita esim. ikä)
Juoksijan uusi käsikirja taas taulukoi esim. tuulen vaikutuksen lämpötilaan.
Ilkka Järvimäellä on teos 42195 Maraton elämäntapana.

Juoksija-lehden blogeissa pohditaan monentyyppisiä asioita http://www.juoksija-lehti.fi/ . Tiede-lehden palstalla taas on Kysy asiantuntijalta -palvelu http://www.tiede.fi/kysy_asiantuntijalta/haku

Juoksufoorumi http://www.juoksufoorumi.fi/vb/forum.php

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Vastatuuli ottaa enemmän pois, mitä myötätuuli antaa. Voit ajatella niin, että jos vastatuuli on niin kova, että et enää pääse eteenpäin. Silloin myötätuulessa sinun täytyisi siirtyä valonnopeudella eteen päin. Näinhän ei ole. Yli 30m/s on jo liki mahdoton mennä eteenpäin. Entä, jos vasttuuli onkin niin voimakas, että se vie sinua taaksepäin. Myötätuulessa sinun täytyis silloin kulkea ajassa taaksepäin;)
m.o.t.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.