Etsin runoa, jossa on kohta "Sinne pohjaan sydämen äidin kuvan ihanan piirsi käsi Jumalan. Tuuli hiekan hajoittaa, sydän äidin pitää saa." Toinenkin pulma on…

Kysytty
7.9.2019

Etsin runoa, jossa on kohta "Sinne pohjaan sydämen äidin kuvan ihanan piirsi käsi Jumalan. Tuuli hiekan hajoittaa, sydän äidin pitää saa."

Toinenkin pulma on. Muistan lukeneeni jostain vanhasta lukukirjasta kertomuksen, jossa Jeesus-lapsi leikki pihalla ja muovasi savesta linnun, puhalsi siihen, ja lintu lähti lentämään. Mistään en ole etsinnöistäni huolimatta kyseistä kirjaa löytänyt.

Vastaus

Vastattu
7.9.2019
Päivitetty
7.9.2019

Etsitty runo lienee Oiva Paloheimon Lapsen sydän, vaikka aivan sanatarkasti se ei kysymyksessä esitettyä vastaakaan:

- "Tänne, pohjaan sydämen,
äidinkuvan ihanan
hymys katse Jumalan."
---
Tuuli hiekan hajoittaa,
sydän äidin pitää saa."

Jeesus-lapsesta ja savilinnusta kertovasta vanhasta suomalaisesta legendasta on olemassa useita hieman toisistaan poikkeavia versioita. Esimerkiksi Savilinnut-niminen variantti löytyy Aatto Kaljusen, Briitta Karemon ja Taimi Metsikön Aapisesta (Valistus, 1959). Martti Haavion kirjassa Luojan linnut ja muita karjalaisia pyhäintaruja (WSOY, 1957) se esiintyy nimellä Luojan linnut. Kotikasvatuskeskuksen julkaisemassa kirjassa Vuorokeskusteluja (1922) sen on kuvaelmaksi muokannut Arvid Lydecken nimellä Jeesus-lapsen savilinnut. Sama kuvaelma sisältyy myös kirjaan Koivu ja tähti sekä muuta jouluohjelmistoa (Otava, 1923). Kirjassa Legendat : kansankertomuksia Suomesta ja Karjalasta (SKS, 1981) on koko joukko Jeesus-lapseen liittyviä legendoja otsikolla Savilinnut ja muita lapsuusajan ihmeitä.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kertomus löytyy myös Annikki Setälän kirjasta "Tarinoita Kristus-lapsesta" (1937).

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.