Epävarmoilla tiedoilla etsin laulua, joka on ollut jossain vanhassa (ehkä 1950-luvun) koululaulukirjassa. Nimi saattaisi olla Poika sairasvuoteella ja jossain…

Kysytty
3.4.2017

Hei! Epävarmoilla tiedoilla etsin laulua, joka on ollut jossain vanhassa (ehkä 1950-luvun) koululaulukirjassa. Nimi saattaisi olla Poika sairasvuoteella ja jossain kohtaa sanat menevät: "Oi äiti, äiti", huokaa poika, "mä täältä lähden...". Mistä kirjasta laulu voisi löytyä?

Vastaus

Vastattu
4.4.2017
Päivitetty
4.4.2017

Voisiko kysymyksessä olla kansansävelmä Äiti, sytytä lamppu, johon Reino Helismaa on tehnyt sanat? Laulu alkaa: "On äiti vanha, ja kyynelsilmin hän katsoo poikaansa kalpeaa." Toinen säkeistö alkaa: "Oi äiti, äiti, näin poika kuiskaa, sytytä lamppu, en nähdä voi! Pian täältä lähden..." Laulun tunnetuin esittäjä on Metro-tytöt.

En löytänyt lauluun nuottia mistään koululaulukirjasta. Kappale löytyy kuitenkin nuotista 20 suosittua valssia (Fazer, 1984), jossa on kosketinsoitinsovitus ja sointumerkit, mutta sanat vain ensimmäiseen säkeistöön. Sanat kaikkiin viiteen säkeistöön löytyvät vihkosesta Toivelauluja : kokoelma suosittujen laulujen ja iskelmien tekstejä, osasta 18 (Fazerin musiikkikauppa, 1954, s. 29).

Myös Ahti Sonnisen toimittamassa nuotissa Karjalaisia kansanlauluja Suojärven seudulta (Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö,[1975]) on laulu Äiti, sytytä lamppu (melodia, sointumerkit, sanat). Melodia on suunnilleen sama kuin Metro-tyttöjen esittämässä laulussa, mutta sanat ovat erilaiset, vaikkakin samantapaiset kuin Reino Helismaan. Laulu alkaa: "Oi, äiti, äiti, sytytä lamppu, nyt kohta, kohta kuolen mä." Säkeistöjä on kolme.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Hei!

Kyseinen melodia on vanha venäläinen kiertosävelmä, johon myös suomenkieliset sanat ovat suhteellisen saman kaltaiset ja yhtenevät sisällöltään kuin Helismaan nimiin laitettu teksti.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.