Otsikko
C-kasettisoittimella voi äänittää kasetille materiaalia mutta CD-soittimella ei levylle. Millainen sitten on se laite, jolla CD:lle ääni tallennetaan kun se…

Kysytty

C-kasettisoittimella voi äänittää kasetille materiaalia mutta CD-soittimella ei levylle. Millainen sitten on se laite, jolla CD:lle ääni tallennetaan kun se tallennetaan?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Tehdasvalmisteisiin CD-levyihin luodaan aluksi niin sanottu lasimaster. Tämä on lasinen kiekko, jonka pinta käsitellään valoherkällä päällysteellä. Päällyste reagoi laservaloon kovettumalla. Lasersäteellä päällystepintaan poltetaan spiraaliuria, jotka muodostuvat pienistä kuopista ja niiden välisistä tasangoista. Niihin on koodattu binäärimuodossa äänisignaalin sisältämä data. Ammattimaisessa tuotannossa käytettävän lasertoimisen tallennusjärjestelmän (laser beam recorder) voi nähdä toiminnassa tässä videossa.

Valmis lasimaster päällystetään metallilla ja siitä tehdään metallisia kopioita. Näitä kopioita käytetään leimasimina, joilla varsinaiset CD-levyt valetaan polykarbonaatista. Tämä video näyttää yhden musiikki-CD:n tuotantoprosessin.

Kirjoitettaviin CD-R- ja CD-RW-levyihin data tallennetaan suoraan yksittäisen levyn lukupintakerrokseen. Laser ei tee painaumia pintaan vaan muuttaa läpikuultavan pinnan heijastumisominaisuuksia. Laserin kuumentamat alueet eivät päästä valoa lävitse samalla tavoin kuin käsittelemättömät alueet, ja levyä luettaessa ne toimivat samoin kuin CD:n kuopat. Uudelleenkirjoitettavassa CD-RW-levyssä laser muuttaa heijastavan kerroksen metalliseoksen kiteisestä amorfiseksi. Amorfiset alueet heijastavat vähemmän valoa kuin käsittelemättömät alueet. CD-R- ja CD-RW-levyjä voidaan polttaa esimerkiksi kotitietokoneeseen liitettävällä optisella asemalla.

Lähteitä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Compact_disc_manufacturing

https://avplus.fi/2020/03/opas-cd-levyn-historia-ja-tekniikka-taydellista-aanta-ikuisesti/

https://www.cdrom2go.com/replication-process

https://www.newcyberian.com/cd-manufacturing.pdf

https://computer.howstuffworks.com/cd-burner.htm#pt8

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kirjaston vastauksen tiivistelmä: olet etsimässä _kirjoittavaa_ soitinta, eli optista asemaa, joka sekä toistaa että kirjoittaa. Esimerkiksi Google-haku "kirjoittava soitin" tuottaa pitkän listan kauppoja, jotka tarjoavat laitteita nimellä "Optiset asemat" tai "CD- ja DVD-asemat" tai jokin yhdistelmä näistä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.