Blogissa http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2015/05/kampelaa-muskotinkukkavoita-ja.html esiteltiin Ahlstromin uusia pergamenttisia ruuanlaittopapereita. Vaikka…

Kysytty
11.5.2015

Blogissa http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2015/05/kampelaa-muskotinkukkavoita-… esiteltiin Ahlstromin uusia pergamenttisia ruuanlaittopapereita. Vaikka ajattelin heti, että nyt ovat pergamiinit ja pergamentit menneet sekaisin, löysin tumpelogooglailulla mm. tämän opinnäytetyön, https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/88734/Kandi_ida_koskinen_20…, jossa sivulla 7 puhutaan pergamentista. Muuallakin sanoja tunnuttiin käyttävän sekaisin, toisaalta esim http://www.synonyymit.fi-sivuilla sanoja ei mainittu synonyymeiksi. Mistä lie kyse?

Vastaus

Vastattu
12.5.2015
Päivitetty
12.5.2015

Pergamiinipaperihan on perinteistä voi- tai leivinpaperia. Niistä tulee rasvaa läpäisemättätömiä pergamiini-käsittelyllä. Pergamiini-käsitellyt paperit ovat kierrätettävissä ja jopa kompostoitavissa. (Koskinen, Ida s.4) Suomessa ainakin Serlan voi- ja leivinpaperit ovat pergamiini-käsiteltyjä ja siis kompostoitavissa. (http://www2.serla.com/fi/Pages/BCTips.aspx )

Rikkihappokäsittelyllä valmistettu pergamenttipaperi on erikoispaperi, jota valmistetaan sellukuidusta. Sitä käytetään muun muassa pakkaus-, elintarvike-, tekstiili- ja huonekaluteollisuudessa sekä graafisessa teollisuudessa. Pergamenttipaperilla on erinomaiset lujuus- ja rasvanpitävyysominaisuudet ja se kestää korkeita lämpötiloja sekä vettä. (http://www.ahlstrom.com/fi/Media/tiedotteet/porssitiedotteet/2008/Ahlst…) Pergamenttipaperia siis käytetään ihan samoihin tarkoituksiin ruokataloudessa kuin pergamiini-paperia. Yhteistä näille on rasvanpitävyys ja lämmömkesto ja erona valmistusmenetelmässä ja siinä että pergamenttipapreiden käyttömahdollisuudet ovat laajemmat. Kyllä noita synonyymeiksikin väitettiin mutta tarkasti ottaen se ei ihan pidä paikkaansa.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.