makkarat

7 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–7.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Miten tee liittyy sipuliteemakkaraan? Makkara tuskin kuitenkaan sisältää teetä... 898 31.5.2015 Suomen teemakkara on voinut saada nimensä saksalaisesta Teewurst-nimisestä lajista, mutta muuten ne eivät ole samanlaisia. Saksalainen Teewurst on melko vahvanmakuinen levitettävä makkara, kun taas suomalainen teemakkara on lähinnä saksalaisen Jagdwurstin eli metsästäjänmakkaran tyyppinen leikkelemakkara. On toki mahdollista, että ilmaisu "teemakkara" liittyy leivän syömiseen teen juomisen yhteydessä, mutta todennäköisemmin tuo Teewurst on nimityksen takana. Heikki Poroila
Mistä juontaa teemakkaran nimi? 16713 26.8.2014 Kaarina Turtian Gastronomian sanakirjan (2009) mukaan teemakkara on keittomakkaroihin luettava leikkelemakkara, jossa on lisänä silavakuutioita (s. 577). Lihatiedotus.fi-sivuston mukaan leikkelemakkarat ovat vähintään 65 asteessa hauduttamalla, keittämällä tai muuten kypsennettyjä makkaroita, joita käytetään leikkeiksi (mm. lauantai-, tee-, pekoni- ja balkaninmakkarat). Saman sivuston mukaan teemakkaran nimi on todennäköisesti tullut saksalaisen Teewurst-makkaran nimestä, vaikka Teewurst onkin aivan eri makkara kuin suomalainen versio. http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/Liitetiedostot/Makkarapaketti_2808201… On arveltu, että makkaroiden nimi juontaisi juurensa tapaan tarjota makkaravoileipiä teen kanssa, mutta tälle ei löytynyt...
Onko makkara hyvää? 1107 1.10.2013 Makkaran maistuvuus ("onko makkara hyvää") on makuasia, johon ei voi antaa yksiselitteistä vastausta. Voit päättää asian omalta kohdaltasi maistelemalla erilaisia makkaroita. Makkaran syömisen terveellisyydestäkin (hyvää ruoaksi) ollaan montaa mieltä etenkin makkaran rasva-, suola- ja nitriittipitoisuuksien vuoksi. Osoitteesta http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/makkara/valmistusaineet.php saat tietoa makkarasta ja sen valmistusaineista lihateollisuuden näkökulmasta. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kotisivuilla, osoitteessa http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/tuotek… taas löydät neuvoja tuotekohtaisten vertailujen tekemiseen. Jos haluat perehtyä makkaran tai makkararuokien valmistukseen, voit tutustua...
Miksi makkara hikoilee uunissa? 911 29.8.2013 Makkara kuivuu kuumassa, jolloin neste tulee pintaan ja näyttää kuin makkara hikoilisi. Myös rasva lämpenee ja tirisee läpi kuoren. http://www.ruokamenot.fi/reseptit/opiskelijankeittio/153-lenkkimakkaras… Makkaran aineisosat ja ravintoarvot Fineli - elintarvikkeiden koostumustietopankki http://www.fineli.fi/foodsearch.php?name=makkara&lang=fi
Mikä on makkara-sanan alkuperä? 2766 7.2.2007 Sanan 'makkara' vanhin alkuperä on tuntematon. Sillä on kuitenkin vastineita monissa lähisukukielissä: inkeroisen, karjalan ja vatjan 'makkara', viron murteissa makkar', 'makkara', 'makk'. Suomen kirjakielessä sana on nykymerkityksessä tavattu ensi kerran eräässä v. 1644 ilmestyneessä tulkkisanakirjassa. Ericus Schroderus mainitsee tosin saman sanan v. 1637 ilmestyneessä sanakirjassaan, mutta jonkinlaisen hiusrenkaan merkityksessä.
Olen innostunut tuorepastan ja makkaran teosta. Mistä löydän sellaisia kokkikirjoja joissa on erilaisia reseptejä niiden tekemiseen. 1506 6.2.2006 Pastakirjoja on runsaasti. Tuorepastan teko-ohjeet ja reseptejä löytyy ainakin kirjoista : • Suuri pastakeittokirja, 2004 • Franco, Silvano : Pasta, 2003 • Mansfield, Sally : Pastaruoat, 2002 • Castellucci, Leonardo : Italialaisia pastoja, 1998 • Pasta, 1998 • Della Crore, Julia : Maailman paras pasta, 1998 • Jäntti, Eeva : Kaiken maailman pastat, 1994 • Enkovaara-Astraldi, Maarit : Pastatieto, 1996 • Hazan, Giuliano : Klassinen pasta, 1994 Makkaran valmistuksesta on uudehko mainio kirja Haapio, Markku : Nakit ja muusi : suomalaisen makkarakirja, 2002. Suolen puhdistusta ei kirjassa tarkkaan selitetä, vaan neuvotaan tilaamaan suolet lihakauppiaalta. Vielä joitakin linkkejä verkolta : joulumakkaran teko-ohje http://www.finfood.fi/finfood/...
Missä kirjassa olisi makkaran valmistuksesta sekä makkaran valmistus ohjeita. Internet osoitteet käyvät myös hyvin. 1515 8.12.2000 Ainakin seuraavilla www-sivuilla on tietoa makkaranvalmistuksesta: http://www.sci.fi/~srm/kotimakkara.html http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/769262256941503d422562c3006a… http://www.cute.fi/~hilpo/General.food/makkara.html http://www.nicehouse.fi/martat/keskustelu/nayta.php?id=563 http://www.reklaamikari.fi/musta/vanhat.html http://www.mtv3.fi/varikasarki/makuja/reseptit/broilermakkara/ Makkaranvalmistusta käsitellään erityisesti Schmidt, Karl-Friedrich, Wurst aus eigener Küche, Hamburg, 1985, mutta teos löytyy vain saksankielellä. Muun muassa Uusivirta, Hilkka, Suomalaisen ruokaperinteen keittokirja WSOY 1982, käsittelee muun ruokatietouden lisäksi makkaranvalmistusta.