Isäni kovasti haikailee nuoruutensa lempikouluruuan perään joka silloin ilmeisesti tunnettiin nimellä arkipata. Itse en löydä sitä mistään. Mistäköhän voisi…

Kysytty

Isäni kovasti haikailee nuoruutensa lempikouluruuan perään joka silloin ilmeisesti tunnettiin nimellä arkipata. Itse en löydä sitä mistään. Mistäköhän voisi löytyä, vai tunnetaanko se myös jollain toisella nimellä?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Arkipata -nimistä ruokaa on todellakin tarjottu kouluissa, mutta sen yksiselitteistä reseptiä ei oikein löydy. Tässä kansakoulun ruokalista vuodelta 1971 https://1578696.167.directo.fi/@Bin/49bfb8d24ebc5c0b7be9b0c50bb6d39f/1608201375/application/pdf/327434/1971%20tammi-huhtikuun%20viikkokaiut.pdf

Yksi mahdollisuus on, että kyseessä on esimerkiksi lihapata, johon laitettu kauden kasviksia. Ohessa muutama arkipata, joissa käytetty naudan etuselkää tai lapaa sekä ainakin sipulia ja porkkanoita, toisessa myös muita kasviksia kuten juuriselleriä, lanttua ja palsternakkaa.

https://www.ekojarventila.com/reseptikirja/ (Arkipata)

http://www.lehtolanlimousin.fi/index.php/reseptit/reseptit (Karjaväen arkipata)

Keittokirjasta Hyvää ruokaa (Tammi, 1973) löytyy arkipadan resepti (s. 527). Ruokaa luonnehditaan myös kuvituksessa arkiseksi padaksi (s. 528). Tässä reseptissä on kuitenkin lihan sijasta vasikansydämiä. Mikäli sydäntä ei ole saatavissa, voidaan ohjeen mukaan pata tehdä myös raavaanlihasta, lavasta tai kyljestä. Sipuleita, porkkanoita, selleriä ja pakastepapuja sekä perunoita lisätään myös pataan.

 

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Arkipata oli mun inhokkiruoka koulussa, 70-80 -luvuilla. Meillä siinä oli perunaa, porkkanaa, lanttua ja lenkkimakkaraa, mausteena pippureita ja ehkä vähän ketsuppia. Itse sitä tein kerran vahingossa, kun olin tehnyt makkarakeiton turhan jauhoisista perunoista ja uudelleen lämmittäessä sitä se olikin olikin muuttunut "arkipadaksi" , ts. liemi oli sakeentunut! Ja oli niin hyvää 😋

Lyhykäisyydessään: lantut, porkkanat ja jauhoset perunat yhtä suurina paloina (noin puolet perunaa, ¼ porkkanaa, ¼ lanttua), keitetään hyvin kypsiksi vähäisessä vesimäärässä, mausteena lihaliemikuutio tms. tai suolaa, vähän ketsuppia ja muutama maustepippuri. Makkarapalat lisätään loppuvaiheessa pataan lämpiämään (halutessaan ne voi lisätä ruskistettuina). Lopuksi voi lisätä esim. tuoretta persiljaa.

Mulle tämän pointti on se, että juurekset on hyvin kypsiä ja pehmeitä ja "liemi" sakeaa.

Tuohon samaa mukaan vielä makaroonia, kukkakaalia, parsakaalia, purjoa, sipulia, kesäkurpitsaa, munakoisoa, tomaattia ja valkosipulisuolakurkkua, niin saadaan pataljoonaa tai noppasoppaa.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.