Voiko henkilö joka on ollut presidenttinä jo kaksi peräkkäistä kautta asettua myöhemmin ehdolle? Esimerkiksi jos kahden kauden jälkeen väliin tulee joku muu ja…

Kysytty
3.1.2024

Voiko henkilö joka on ollut presidenttinä jo kaksi peräkkäistä kautta asettua myöhemmin ehdolle? Esimerkiksi jos kahden kauden jälkeen väliin tulee joku muu ja sen jälkeen asettuu ehdolle.

Vastaus

Vastattu
5.1.2024

Tämä on mahdollista. Henkilö voidaan voimassa olevan perustuslain (54 §) mukaan valita presidentiksi enintään kahdeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi. Tämä periaate on Suomessa ollut voimassa vuodesta 1991 lähtien (1074/1991, 1075/1991).

Asiaan liittyvässä hallituksen esityksessä (HE 232/1988) kuitenkin silloin myös todettiin, että ”on pidetty tärkeänä rajoittaa presidentin valintaa nimenomaan ja vain peräkkäisten kausien osalta. Uudelleenvalinnan tulee voida olla mahdollista jo yhdenkin väliin jäävän toimikauden jälkeen:”

”Sääntely ei estäisi kahdeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi valitun presidentin myöhemmin tapahtuvaa uudelleenvalintaa, mikäli kahden peräkkäisen toimikauden ja mahdollisesti kysymykseen tulevan uuden toimikauden välissä olisi ainakin yksi toisen presidentiksi valitun henkilön täysimittainen tai jopa ennenaikaiseksi päättynyt toimikausi.”

Jaakko Husa ja Antero Jyränki ovat kirjassaan Valtiosääntöoikeus (2021) tiivistäneet nykyisen tilanteen näin:

”Sama henkilö voidaan valita presidentiksi vain kahdeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi. Kolmanneksi kaudeksi sama henkilö voidaan valita vasta, kun toisen ja kolmannen välillä toinen henkilö on hoitanut presidentin tehtävää yhden täyden kauden pituisen ajan. Tällä määräyksellä estetään presidentin henkilökohtaisen vaikutusvallan ja vallankäytön liiallista korostumista pitkän yhtenäisen kauden johdosta.”

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.