Tunnetaanko Kaukasukselta sellaisia peräisin olevia juomia kuin kefiirivest ja kefiiri-piimä? Ne tehdään ns, kefiirijyvistä mutta ne ei ole jyviä lainkaan. Mistä niitä saadaan, Noukkimallako maaperästäkö?
Vastaus
Kefiiri on tuhansia vuosia vanha ja hyvinkin tunnettu juoma. Kefiiriä on kahta lajia, maitokefiiri ja vesikefiiri, josta maitokefiiri on tunnetumpi, mutta vesikefiiri on nouseva trendijuoma (Mikkonen 2023). Kefiirinsiemenet tai -jyvät (engl. kefir grains) on nimityksenä hieman harhaanjohtava, sillä ne eivät tosiaan ole peräisin kasveista eikä niitä noukita maaperästä. Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia kertoo blogissaan, että kefiirinjyvät ovat "tulosta bakteerien ja hiivojen pitkäaikaisesta yhteisevoluutiosta spontaaneissa käymisprosesseissa". Hopian mukaan kefiirijyviä ei ole mahdollista tuottaa lyhyellä aikavälillä, ja lisää, että tänä päivänä jyvät usein siirtyvätkin vaihtokauppoina tai perintöinä ihmiseltä toiselle. Kefiirinjyvien tarkkaa alkuperää mikään lähde ei osaa varmasti kertoa, mutta The Walking Encyclopedia -sivustolla arvellaan, että kefiiri sai alkunsa Kaukasuksella sattuman seurauksena lammaspaimenten keskuudessa, kun paimenet säilyttivät raakamaitoa nahkapussukoissa, jossa maito sitten itsekseen fermentoitui. Samalla sivustolla on myös kuvia kefiirin siemenistä, lähdeluettelossa on linkki sivustolle.
Samanlaiseen kysymykseen on tällä palstalla vastattu 16.11.2022, tässä on linkki vastaukseen Mitä tarkoitetaan kefiirin siemenillä? Niillä maustettua juomaa on olemassa? | Kysy kirjastonhoitajalta
Lähteet:
Hopia, Anu (20.2.2022) Kefiirifakiirit. Molekyyligastronomia. Blogi. https://molekyyligastronomia.fi/kefiirifakiirit/# . Viitattu 4.8.2025
Kefir. The Walking Encyclopedia. https://www.thewalkingencyclopedia.com/kefir/. Viitattu 4.8.2025
Mikkonen, Kati (2023) Vesikefiirijuoman valmistusprosessin kehittäminen. Opinnäytetyö. Turku AMK. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/803525/Mikkonen_Kati.pdf?sequence=6 . Viitattu 4.8.2025
Kommentoi vastausta