Tove Janssonin kirjan "Kuvanveistäjän tytär" vuoden 1968 kansikuvassa on Viktor Janssonin Katajanokan ateljee ja pieni tyttö.Kuvan kerrotaan olevan Per Olov…

Kysytty

Tove Janssonin kirjan "Kuvanveistäjän tytär" vuoden 1968 kansikuvassa on Viktor Janssonin Katajanokan ateljee ja pieni tyttö.Kuvan kerrotaan olevan Per Olov Janssonin. Viktor Jansson perheineen muutti 1933 Katajanokalta Lallukan taiteilijataloon. Silloin Per Olov oli 13 v.
Kysymys: onko kuva "vain" Per Olov Janssonin kuva-arkistosta vai onko hän myös itse ottanut sen? Kuka on kuvan pieni tyttö? (En tarkoita 1957 otettua kuvaa "Valkopukuinen tyttö" - sekin kuva oli eräässä Kuvanveistäjän tytär-kirjan kannessa.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Kysymyksesi osoittautui varsin visaiseksi. Ensimmäiseksi tulee toki mieleen, että ateljeessa seisova tyttö olisi Tove Jansson. Tällöin kuva ei kuitenkaan voi olla Per Olovin ottama, koska Tove oli häntä 6 vuotta vanhempi. Bildhuggarens dotter -kirjan vuoden 2003 painoksen sisälehdeltä saa kuitenkin sen käsityksen, että kannen ateljee-kuva olisi nimenomaan Per Olov Janssonin ottama. Kirjassa on useita kuvia, jotka on merkitty Per Olov Janssonin nimiin. Yhdellä sivulla on Per Olovin otamaksi merkitty kuva, joka on muuten täysin identtinen kannen kuvan kanssa, mutta siinä ei ole tyttöä. Voisiko olla niin, että tyttö on lisätty kuvaan jälkeen päin?

Kirjassa Valolla piirtäjä: 60 vuotta valokuvaajana (Musta taide 2006) Per Olov Jansson kertoo mm. ostaneensa ensimmäisen kameransa vuoden 1938 tienoilla. Valokuvaajana hän teki paljon lapsikuvauksia 1950-60 -luvuilla. Tällöin syntyi myös mainitsemasi "valkopukuinen tyttö", joka päätyi Kuvanveistäjän tytär -kirjan erään painoksen kanteen. Tästä ateljee-kuvasta valokuvaaja ei kirjassaan näyttäisi mainitsevan mitään.

Vuoden 2003 ruotsinkielisen laitoksen on kustantanut Schildts ja sen on painanut Gummerus Printing Jyväskylässä. Kannen on suunnitellut Jukka Aalto. Ehkä voisit lähestyä kustantajaa ja kysyä vaikkapa kansitaiteilija Jukka Aallon yhteystietoja:

Schildts Kustannus Oy
Yrjönkatu 18 B, 00120 Helsinki
Puh: +358 9 88 70 400
Faksi: +358 9 804 32 57
Sähköposti: schildts(a)schildts.fi

Auki:
ma-pe klo 9-16

http://www.schildts.fi/fi/yhteystiedot.html

Lars Janssonin tytär Sophia Jansson on Oy Moomin Characters Ltd -yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja luova johtaja. Yhtiön päätehtävä on valvoa Tove ja Lars Janssonin muumiaiheisten töiden tekijänoikeuksia. Sophia Janssonin yhteystiedot yhtiön sivuilta löytyvät kohdasta yhteystiedot:
http://www.moomin.com/fin/index.html

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.