Tällaista asiaa olen ihmetellyt, kun ainakin jokin aika sitten puhuttiin, että Egyptiä uhkaa juomaveden pula ja maan halki virtaa maailman pisin joki, Niili…

Kysytty

Hei! Tällaista asiaa olen ihmetellyt, kun ainakin jokin aika sitten puhuttiin, että Egyptiä uhkaa juomaveden pula ja maan halki virtaa maailman pisin joki, Niili. Ja onhan ihminen keksinyt vedenpuhdistukseen ratkaisun. Mikä tässä asiassa "mättää"?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Koska Egyptin pinta-alasta yli 96% on aavikkoa ja maan vuotuinen sademäärä jää alle 80 millimetriin, maa on täysin riippuvainen Niilin vedestä. Voimakkaan väestönkasvun vuoksi vedentarve lisääntyy koko ajan, ja sen arvellaan ylittävän Niilin virtaaman vuonna 2017. Jo vuonna 2006 arvioitiin, että vain prosentti Egyptin kautta virtaavasta Niilin vedestä laski Välimereen. Vaikka joki siis onkin valtava, se on myös ylikäytetty. Sama tilanne on myös monilla muilla maailman suurista joista, kuten Rio Grandella, Jordanilla, Induksella ja Jangtsella.

Egyptissä yli 80% käytetystä vedestä menee maatalouden käyttöön, loput teollisuudelle ja kotitalouksille. Yhtenä Egyptin erityisongelmana on viljelyn vaatima keinokastelu ja sen menetelmien tehottomuus. Niiliä vaivaa myös saastuminen, ja veteen päätyy puhdistamattomien jätevesien mukana raskasmetalleja, myrkyllisiä yhdisteitä ja taudinaiheuttajia.

Vuonna 2010 Egyptin väkiluku oli 77,7 miljoonaa. YK:n ennusteen mukaan vuoteen 2020 mennessä väkiluku on 100 miljoonaa ja vuoteen 2050 mennessä lähes 160 miljoonaa.

Lähteet:
maailma.net-verkkojulkaisun artikeeli "Planeetalta loppuu vesi": http://maailma.net/artikkelit/planeetalta_loppuu_vesi
EcoMENA-sivuston artikkeli "Egypt’s Water Crisis – Recipe for Disaster": http://www.ecomena.org/egypt-water/
Ulkoasianministeriön artikkelit "Niilin vesi elintärkeää Egyptille": http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=71363&contentlan… sekä "Egyptin väkiluku jatkaa kasvuaan": http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=197887

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.