Östersundomin kaappauksen jäljeltä Hensingissä on tienpätkä nimeltä Susiraja, keskellä maalaismaisemaa. Nimi tuskin on ajalta ennen sotia, mutta milloin…

Kysytty
13.5.2020

Östersundomin kaappauksen jäljeltä Hensingissä on tienpätkä nimeltä Susiraja, keskellä maalaismaisemaa. Nimi tuskin on ajalta ennen sotia, mutta milloin tarkalleen ottaen Sipoo päätti että Susiraja täytyy painattaa karttoihin?

Vastaus

Vastattu
13.5.2020

Helsingin kaupunki teetti Lounais-Sipoon liitosalueesta vuonna 2009 sosiokulttuurisen selvityksen. Sen sivuilta löytyy maininta tästä kiinnostavasti nimetystä tiestä. Nimen alkuperää oli kysytty pitkäaikaiselta asukkaalta, jonka hankkimien tietojen perusteella liitosalueen Susiraja ei ole kovin vanhaa perua: "Susiraja tien nimenä on aika uusi, eli 1980-luvun alusta. Sipoon kunta halusi pikkuteille nimet, jolloin silloisen metsätien tiekunnan puheenjohtaja Arimo Tuominen ehdotti Susirajaa ja muu porukka hyväksyi ehdotuksen."

Lounais-Sipoosta Helsinkiä – Maaseudusta kaupunkia: Sosiokulttuurinen selvitys liitosalueesta  https://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/yos_2009-1.pdf

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Tuleekohan tästä kyseisestä tiestä sanonta, että joku on "susirajan takaa" kun ei ole pääkaupunkiseutulainen?

Ei, nimitys ei todelakaan tule tiestä vaan ihan päinvastoin. Susiraja tuli kielenkäyttöön sen jälkeen kun maaltapako oli tuonut kaupunkeihin valtavan väestömäärän ja osa porukasta halusi määritellä eron maalaisten ja kaupunkilaisten völillä uudella tavalla. Keskustelun laineet taisivat olla korkeimmillaan 70-luvulla. Sipoo oli silloin ja osin vieläkin maatalousvaltainen, eiväktä ottaneet pahakseen ajatusta siitä että asuivat susirajan takana, kuten tien nimestä näkyy.

80-luvun alku taisi olla se aika, jolloin koko Suomessa nimettiin teitä ja numeroitiin taloja joilla ei vielä ollut kunnon postiosoitetta.

Kun etsin susrajaa opas.matka.fi -reittioppaasta, löysin toisenkin tienpätkän jonka nimi on Susiraja. Tämä toinen löytyy Joensuusta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.