Otsikko
Esimerkiksi Helsingin rautatieasemalla on ollut kartta, johon tiettyjä nappeja painamalla sai näkymään esimerkiksi kaupungin hotellit kartassa palavilla…

Kysytty

Hei,

esimerkiksi Helsingin rautatieasemalla on ollut kartta, johon tiettyjä nappeja painamalla sai näkymään esimerkiksi kaupungin hotellit kartassa palavilla valoilla. Näitä on ollut muuallakin ja yhdistävänä tekijänä ovat juuri kartassa olevat valot, jotka osoittavat jotain maamerkkejä.

Kysymykseni kuuluukin, että onko näillä kartoilla jotain nimitystä?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Helsingin päärautatieaseman asiakaspalvelusta vastattiin, ettei heillä ole tietoa tällaisesta opaskartasta.
https://www.vr.fi/cs/vr/fi/miten-voimme-auttaa

Helsingin hotelleista ja yli 1200 ravintolasta, tapahtumista ja nähtävyyksistä löytyy runsaasti tietoa
Helsingin kaupungin matkailusivustolta
http://www.visithelsinki.fi/fi

9 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Dioraamaksi kutsutaan museoalalla osittain kolmiulotteista maisemamallia tai asetelmaa, jossa voidaan käyttää myös valo-opasteita.

Kyseinen kartta oli tavallinen kartta, johon oli istutettu valopisteet, jotka syttyivät kysyjän kuvaamalla tavalla. Ei siis ollut dioraama. Meillä porukassa kutsuttiin sitä valo-opastekartaksi, ei tietenkään ollut virallinen nimi.
Arvoisa kirjastovastaaja on ystävällisesti selvittänyt informatiivisen nettisivun, mutta koska ei tiedä, millaisesta opasteesta on kyse, ei käsittänyt, millainen apu on esim. katsoa karttaa, jossa samanaikaisesti palavat kaikkien lähihotellien kohdalla pienet valot - katsoja voi siis arvioida siitä hotellien välimatkat ja mahd. nähdä yleisten kulkuneuvojen reitit niiden ohi jne.
VR:n asiakaspalvelu ei tietenkään tiedä kuin uusimmat asiat - tuskin kukaan niistä tietää sitäkään, että asemahallissa oli ennen vanhaan 2 pienoisjunaa, kumpikin omassa pikku vitriinissään, ja kun pisti kolikon masiinaan, junan pyörät pyörivät, valot vilkkuivat ja veturi vihelsi.

Helsingin Sanomissa 4.10.1951 oli uutinen, joka liittynee tähän:

Sähköistetty opaskartta

- Nyt ei puutu enää muuta kuin itse olympialaiset, lausahti muuan innostunut sielu eilen hotelli Kämpissä, jossa kutsuvieraille ja lehdistölle esitettiin pääkaupunkimme viimeisintä uutuutta, sähköistettyä opaskarttaa. Ja todella suurkaupunkilaiseksi tunsi itsensä, kun painoi esimerkiksi stadionia osoittavaa nappia ja sai nähdä lampun kohta kutsuvasti vilkkuvan stadionin maastossa tai kun etsi Turkuun johtavaa tietä ja näki heti edessään Mannerheimintien valaistuna.
...
Sähköistettyjä opaskarttoja... tullaan lähiaikoina asettamaan rautatie- ja linja-autoasemalle sekä eri hotellien eteisiin, suurimman 8-metrisellä kartalla varustetun joutuessa uuteen Palace Hotelliin.
...

https://nakoislehti.hs.fi/7d006abc-31b0-476f-ba74-606200d47a4e/6?q=opas…

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.