Osaatteko kertoa miten ennen vanhaan kirnut pestiin?
Kirnuthan olivat niin korkeita,
ettei sinne pohjaan ylettynyt kenenkään käsi.
Onko esim. tällaisista asioista tehty mitään kirjoja, miten yleensä ennen puhdistettiin tai korjattiin kirnuja, rukkeja, hevosen valjaita yms?
Vastaus
Löysin Porvoon kirjaston kokoelmista U. T. Sireliuksen kirjat Suomen kansanomaista kulttuuria, osat 1 ja 2 (Helsinki, Erika-kirjat, ISBN: 952-90054-2-3 ja 952-90054-3-1). Osassa 1 käsitellään maitotaloutta. Kirjassa sanotaan, että maitotaloudessa puhtaus oli tärkeä asia. Yksi tapa puhdistaa kirnu on täyttää se vedellä ja tuoksuvilla katajanhavuilla ja upottaa siihen kuumia kiviä. Suomen kansallismuseon finna-sivustolla kerrotaan myös, että korkea kirnu haudutettiin upottamalla siihen kaadettuun veteen kuumia kiviä. Linkin finnan sivustoon löydät täältä: https://www.finna.fi/Record/musketti.M012:S1050:
Kustaa Vilkunan kirjassa Isien työ (Otava 1988, ISBN 951-1-02499-X) mainitaan, että maitoastiat pestiin päivittäin hangaten havupesimillä tai tuohihuosiaimilla ja käyttäen valkoista hiekkaa pesuaineena. Ainakin kerran viikossa asiat haudottiin kiehuvalla katajavedellä. Tämä ohje koskee varmaan enemmän pienempiä maitoastioita, sillä samantyylinen ohje maitopyttyjen pesuun löytyy Gösta Grotenfeltin kirjan Vanhanaikainen suomalainen maitotalous (Otava 1916). Tässä teoksessa sanotaan myös, että suuremmat puuastiat, kuten kirnut täytetään vedellä ja kuumilla kivillä, jolloin vesi käy hyvin kuumaksi.
Sireliuksen kirjoista löytyy paljon tietoa elinkeinoista, rakennuksista, työkaluista ja käsitöistä. Myös Vilkunan kirja voisi olla hyvinkin relevantti aihetta tutkiessa. Grotenfeltin kirja käsittelee puhtaasti maitotaloutta. Nämä kirjat löytyvät Helle-kirjaston kokoelmista: https://helle.finna.fi/
Kommentoi vastausta