Onko Stephen Kingin Hohto perinteinen esimerkki kauhukirjallisuudesta, mitä kauhukirjallisuuden ominaisuuksia se täyttää?

Kysytty
13.5.2000

Onko Stephen Kingin Hohto perinteinen esimerkki kauhukirjallisuudesta, mitä kauhukirjallisuuden ominaisuuksia se täyttää?

Vastaus

Vastattu
13.5.2000
Päivitetty
13.5.2000

Stephen Kingin 'Hohto' edustaa sikäli perinteistä kauhukirjallisuutta, että se keskittyy luomaan pelon tunnetta. Kingin romaanille on tyypillistä pelon luominen normaaleista, jokapäiväisistä asioista.

Kirjallisuuden tyylilajina kauhuromaani on ikivanha ja sen juuret ovat goottilaisessa romaanissa (mm. Ann Radcliffen 'The Mysteries of Udolpho', Austenin 'Northanger Abbey' (1817) edustaa parodiaa goottilaisesta romaanista). Oma alalajinsa on amerikkalainen gotiikka (esim. Edgar Allan Poen novelli 'Ligeia', missä näkyy lajille tyypillinen yliluonnollinen elementti).

Kauhuromaaneissa tyypillisiä hahmoja ovat kummitukset, velhot tai vampyyrit (Dracula, Anne Ricen 'Veren vangit'). Arkkityyppisenä esimerkkinä voidaan pitää Mary Shelleyn romaania Frankenstein (1818).

Suosittelen sinulle kirjastossa tutustumista kauhukirjallisuuden yleisteoksiin sekä yleensä populaarikirjallisuuden lajeihin, esimerkiksi Juhani Niemen teokseen Populaarikirjallisuus Suomessa (1984) ja Simo Sjöblomin Suomenkielisen rikoskirjallisuuden ja sen reuna-alueiden bibliografia.

Verkosta kannattaa katsoa Stephen Kingin virallista sivua http://www.stephenking.com/ tai http://www.2000revue.com/stephenking/links.html . Yahoon aihehakemiston Stephen King -linkit ja Stephen King-net löytyvät sivulta http://www.fell20.freeserve.co.uk/kingindex.html . Mary Shelleystä löytyy tietoa ja aineistoa osoitteesta http://www.georgetown.edu/irvinemj/english016/franken/franken.html sekä http://web.reed.edu/academic/departments/english/courses/english301/she…

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.