On olemassa sanonta "Murheesta nousee Elektra". Mitä tällä lauseella tarkoitetaan? Vertauskuvallisesti.
Vastaus
"Murheesta nousee Elektra" on Eugene O’Neillin vuonna 1931 ilmestyneen Mourning Becomes Electra -näytelmätrilogian suomennos. Trilogia on mukaelma kreikkalaisen Aiskhyloksen Oresteiasta. Se yhdistää antiikin tragedian teemoihin 1930-luvun muodikkaita psykologisia teorioita.
Aiskhyloksen Oresteia kertoo Atreidien myyttisen kuningassuvun murheellisesta historiasta, johon kietoutuvat kosto, jumalten kiroukset, väkivalta, kannibalismi ja insesti. Aiskhyloksen näytelmän keskeisiä hahmoja ovat Agamemnon ja hänen perheensä. Agamemnon oli kreikkalaisten ylipäällikkö Troijan sodassa. Hän oli naimisissa Klytaimestran kanssa. Heidän lapsiaan olivat muun muassa Elektra ja Orestes. Sodan aikana Klytaimestra aloitti suhteen Aigisthoksen kanssa, ja yhdessä he murhasivat sodasta palaavan Agamemnonin. Lopulta Orestes ja Elektra kostavat isänsä kuoleman ja surmaavat äitinsä Klytaimestran sekä Aigisthoksen.
Elektran hahmoa tulkittiin antiikin aikana usein koston vertauskuvana. ”Murheesta nousee Elektra” -ilmaisun merkitys voisi siis olla, että murheesta nousee kosto. On kuitenkin todettava, että ”mourning becomes Electra” -ilmaus voidaan kääntää myös, että "murhe pukee Elektraa".
https://www.dramacorner.fi/fi/naytelmat-ja-kirjailijat/suru-pukee-elektraa
Lisätietoa Elektrasta löydät esimerkiksi Paavo Castrénin teoksesta Antiikin myytit (Otava, 2017).
Kommentoi vastausta