Olisiko mahdollista saada Eveliina japaniksi/kiinaksi kirjoitettuna?

Kysytty

Hei! Olisiko mahdollista saada Eveliina japaniksi/kiinaksi kirjoitettuna?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Nimien kääntämisestä kiinaksi tai japaniksi on kysytty usein ennenkin. Löydät aiempia vastauksia klikkaamalla palvelun arkisto-linkkiä, ja kirjoittamalla hakulaatikkoon 'kiinan kieli' tai 'japanin kieli'.

Kiinan kielessä ei ole aakkosia, joille nimiä voisi suoraan kääntää. Kiinalaiset kirjoitusmerkit edustavat puhutun kielen tavuja ja jokaisella merkillä on myös oma merkityksensä. Lisäksi samalla tavalla äännettäviä merkkejä on paljon, ja yksi merkki voidaan ääntää useammalla eri tavalla.

Internetistä löytyy joitakin englanninkielisiä sivustoja, joissa tarjotaan kiinalaisia käännöksiä länsimaisille nimille, esimerkiksi http://chineseculture.about.com/library/name/blname.htm ja http://www.chinese-tools.com/names/. Suomalaisia nimiä näistä löytyy vain satunnaisesti.

Osoitteesta http://chineseculture.about.com/library/name/blna_f_e.htm löytyy kiinalaiset kirjoitusasut nimille Eveline, Evelyn ja Evelyne. Kannattaa muistaa, että kirjoitusmerkkien valintaan on vaikuttanut se, kuinka kääntäjä on olettanut nimen ääntyvän.

Hyvä on huomioida myös se, että koska jokaisella kirjoitusmerkillä on jokin merkitys (tai useampia), myös nuo nettilinkeissä tarjotut kirjoituasut tarkoittavat jotakin. Luotettavan käännöksen saamiseksi asiaa olisi hyvä kysyä kiinaa äidinkielenään puhuvalta henkilöltä.

Japanin kielessä vierasmaalaiset nimet voidaan kääntää katakana-merkeille, jotka löydät esimerkiksi täältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Katakana . Koska japanilaiset tavumerkit eivät täysin vastaa suomalaisia tavuja, muodostuu Eveliina japaniksi tavuista e - be - ri(i) - na. Tuo suluissa oleva i-kirjain merkitsee vokaalin pidennystä joka katakana-merkeissä ilmaistaan vaakasuoralla viivalla.

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.