Olen yrittänyt hakea tietoa kosovolaisista kirjailijoista. Löysin Pajtim Statovcin, Suomeen pienenä muuttaneen kosovolaisen. Haluaisin tietoa yleensä…

Kysytty
9.11.2017

Olen yrittänyt hakea tietoa kosovolaisista kirjailijoista.
Löysin Pajtim Statovcin, Suomeen pienenä muuttaneen kosovolaisen.
Haluaisin tietoa yleensä kosovolaisista kirjailijoista.

Vastaus

Vastattu
13.11.2017
Päivitetty
13.11.2017

Tunnettuja kosovalaiskirjailijoita ovat esimerkiksi runoilijat Ali Podrimja (1938 – 2005), Sabri Habiti (s. 1950), Eqrem Basha (s. 1948) ja Azem Shkreli (1938 – 1997); lähinnä lyhytproosaa kirjoittanut Anton Pashku (1938 - 1995); sekä erityisesti lastenkirjailijana tunnettu Rifat Kukaj (1938 - 2005). Heidän kaikkien teoksia löytyy myös Helmet-kirjastojen kokoelmista, mutta vain alkuperäiskielellä eli albaniaksi.

Muita tunnettuja kosovalaiskirjailijoita ovat esim. sotaa Belgiaan paennut Skënder Sherifi (s. 1954)sekä Xhevdet Bajraj (s. 1960), joka elää nykyään Meksikossa. Heidän teoksiaan ei valitettavasti löydy Helmet-kirjastoista.

Nuoremman polven kirjailijoita edustavat runoilijat Ndriçim M. Ademaj, Shpëtim Selmani, Ervina Halili ja Imer Topanica. Heidänkään teoksiaan ei ainakaan toistaiseksi löydy Helmet-kirjastoista.

Albanialaisen Ismail Kaderen kiitelty Kolme surulaulua Kosovolle sijoittuu Kosovoon ja Balkanin romanien asiaa esillä pitävä yhdysvaltalainen Paul Polansky on myös kirjoittanut Kosovosta, mm. teoksen Kosovon mustarastaat. Heidän teoksensa on suomennettu ja niitä on saatavilla lainaan Helmet-kirjastoista.

Lähteet:

http://haku.helmet.fi/iii/encore/?lang=fin
https://en.wikipedia.org/wiki/Literature_of_Kosovo
http://www.albanianliterature.net/authors/modern/
https://www.worldliteraturetoday.org/2016/january/young-literary-scene-…

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.