Muistahan Rajajoen rautatie/kävelysillan, jonka toisella puolella oli Neuvostoliitto. Muistelen kuuulleeni, että Talvisodan puhjetessa sillan yli hyökkäsi…

Kysytty
10.12.2022

Muistahan Rajajoen rautatie/kävelysillan, jonka toisella puolella oli Neuvostoliitto. Muistelen kuuulleeni, että Talvisodan puhjetessa sillan yli hyökkäsi venäläisiä sotilaita. Siltaa vartioiva mies soitti esimieheelleen, että venäläiset hyökkää tästä yli. Muistatko sotilaan nimen tai arvon, kellonajan tai sanat?
Olisi kiinnostavaa kuulla kuka vartiomies oli ja miten hän hälytti apua.

Vastaus

Vastattu
10.12.2022

"Muutamia minuutteja ennen seitsemää saapui rajakersantti Lauri Kuittu vartiopaikalleen Rajajoen sillalle. -- Sillalle tultuaan Kuittu ihmetteli, ettei toinen vartiomies Hätönen ollutkaan siellä. No, hän hoitaisi tehtäviä siihen saakka yksin. Samassa Kuittu vilkaisi Neuvostoliiton puoleiseen päähän siltaa: Sinne oli tullut toistakymmentä venäläistä sotilasta ja upseeri, joka marssi keskelle Rajajoen siltaa kelloaan katsellen. Kuittu huomasi kuinka sotilaat kohottelivat kivääreitään ja tunsi olevansa maalitauluna. -- Sitten Kuittu huomasi punaupseerin menevän miestensä luo ja sanovan näille jotakin. Tämän jälkeen jotkut sotilaista amnpuivat ilmaan laukauksia. Aivan kuin varoitukseksi."

"Nyt Kuittua vietiin. Salamannopeasti hän syöksyi vartiokopin taakse ja juuri silloin alkoi kiivas ammunta. -- Kyllä, sota oli nyt alkanut. Sen Kuittu tajusi. Hänen olisi pitänyt suorittaa hälytys kopissa olevalla puhelimella, mutta vihollisen luodit iskivät jo sen läpi. Kello oli tasan 7.00. Nyt yhtyi vielä tykistökin valonäytelmään. Oli päästävä Rajajoen asemalle omien luo. Tänne ei voinut enää jäädä hetkeksikään. Hän lähti juoksemaan rautatien suuntaan ja pääsi viemäriojaan viholliselta näkymättömiin. Sitä pitkin hän sitten lähti ryömimään asemaa kohti..."

Rajajoen sillalla vartiotehtävissä ollut rajakersantti Lauri Kuittu ei saanut tilaisuutta hälytyksen tekoon. Rajajoelta yhteyden Terijoen komppaniaan otti joku muu, mahdollisesti kersantti Rautiainen. Tutkimissani lähteissä ei lyhyeksi jääneessä puhelinkeskustelussa käytettyjä sanoja toistettu. "Miehet saivat yhteyden Terijoen komppaniaansa. Hengästynyt ääni ilmoitti sinnekin tulevan kranaatteja, ja samalla puhelu katkesi." (Aarni Krohn, 30.11.1939 : Talvisodan ensimmäiset tunnit)

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.