Miten voisin etsiä sisällissotamme muistelmakirjallisuutta? Onko sellaiseen jotain apukeinoja olemassa? Ongelma hakujen kannalta on, etteivät kirjoittajat ole…

Kysytty
5.4.2013

Miten voisin etsiä sisällissotamme muistelmakirjallisuutta? Onko sellaiseen jotain apukeinoja olemassa?

Ongelma hakujen kannalta on, etteivät kirjoittajat ole nimenneet teoksiaan vapaussotamuistelmiksi tai vastaaviksi, vaan niiden nimet saattavat olla ihan kaunokirjallisia. Kirjoituksia tulee siksi vastaan yleensä puolivahingossa. Asiasanoitusta ei taida olla tällaiseen tarkoitukseen tehty?

Vastaus

Vastattu
5.4.2013
Päivitetty
5.4.2013

Asiasanoitus ja luokitus ovat juuri ne apukeinot, joita etsit. Suomen sisällissodasta, jota on kutsuttu myös vapaussodaksi, käytetään virallisesti asiasanaa 'kansalaissota'. Käyttämällä pelkästään tätä asiasanaa hakuterminä saat HelMetistä 709 viitettä:
http://luettelo.helmet.fi/search*fin/X?SEARCH=kansalaissota&searchscope…

Jos kuitenkin haluat rajata haun nimenomaan muistelmatyyppiseen kirjallisuuteen, kirjoita hakuun kaksi asiasanaa: 'kansalaissota muistelmat'. Tuloksena on 114 viitettä:
http://luettelo.helmet.fi/search~S9*fin/?searchtype=X&searcharg=kansala…

Koska kaikkea aineistoa ei kuitenkaan ole asiasanoitettu, ainakaan täydellisesti, voit lisäksi tehdä haun kirjastoluokituksen mukaan. Verkko-HKLJ:stä http://hklj.kirjastot.fi/ voit tarkistaa oikean luokan. Kansalaissodan sotamuistelmien luokka on 927.1. Tekemällä haun tällä luokkanumerolla saat 430 viitettä:
http://luettelo.helmet.fi/search~S9*fin?/h927.1/h927.1/1%2C3%2C432%2CB/…-

HKLJ on käytössä vain Helsingin kaupunginkirjastossa. Jos etsit aineistoa myös joko HelMetin kautta Espoosta, Vantaalta ja Kauniaisista tai jonkin muun järjestelmän kautta muista Suomen yleisistä kirjastoista, käytettävä luokkanumero määräytyy YKL:n (yleisen kymmenluokituksen) mukaan ja on 92.71: http://ykl.kirjastot.fi/fi-FI/sanat/?SearchWord=kansalaissota

Toivottavasti pääset näillä ohjeilla etsinnässäsi eteenpäin!

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentit

Ota yhteyttä maanpuolustuskorkeakoulun kirjastoon, joka on erikoistunut sotilaskirjallisuuteen. Siellä toimivat pääpiirteissään suunnilleen samat asiasanat, paitsi että vanhaan maanpuolustustapaan voi vanhemmissa teoksissa olla asiasanana vapaussota.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.