Miten lasketaan eläkeläisen asumistuki? Luin Kelan sivuilta aiheesta, mutta en ymmärtänyt laskukaavaa.

Kysytty

Miten lasketaan eläkeläisen asumistuki?
Luin Kelan sivuilta aiheesta, mutta en ymmärtänyt laskukaavaa.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Palvelukeskukseen voit mennä keskustelemaan elämäntilanteestasi. Saat sosiaaliohjaajilta tietoa sinulle suunnatuista palveluista ja etuuksien hakemisesta sekä tukea arjen haasteisiin. Voit mennä juttelemaan sosiaaliohjaajan kanssa käydessäsi palvelukeskuksessa tai voit varata ajan keskustelulle. Yhteystiedot näet palvelukeskuksen sivuilta. Palveluneuvonta ja sosiaaliohjaus palvelukeskuksessa | Helsingin kaupunki

Palvelu on sinulle maksutonta. Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille.

Palveluneuvontaa ja sosiaaliohjausta on tarjolla kaikissa palvelukeskuksissamme.

Ikääntyneiden sosiaalityö ja sosiaaliohjaus | Helsingin kaupunki

Apua voit pyytää Helsingissä myös Seniori-infosta Seniori-info | Helsingin kaupunki

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Aina ei ole kyse omasta elämäntilanteesta. Joskus luku- ja laskutaitoinen kansalainen ihan vaan haluaa tietää.

En saanut laskukaavaa eläkeläisen asumistuesta eli minun mielestä kysymykseen ei vastattu ollenkaan, vaan siirrettiin seuraavalle "luukulle".
Kyllä minä jo tähän ikään mennessä olen oppinut tietämään mistä mitäkin apua on saatavissa. Mutta tota laskukaavaa ei osannut edes Kelan työntekijä näyttää yksinkertaistettuna, että osaisin itse laskea.

Toi teidän varmistus kysymyksenne lomakkeen lopussa ei ole yksi selitteinen, koska hiiriä syö kissan lisäksi myös käärmeet. &:->

Olen tenyt itselleni taulukkolaskentaohjelmalla sellaisen vimpaimen, jonka avulla pystyn arvioimaan milloin kannattaa tilata uusi verokortti. Sitä varten olen kahlannut verohallinnon "syventäviä" ohjeita, ja joskus joutunut kurkkaamaan myös lakitekstiä (finlex-sivuston kautta). Kaikki tarvittava on tarjolla, kun jaksaa etsiä, paitsi pyöristyssäännöt minulla on vileä selvittämättä, enkä enää löydä tietoa siitä, mikä on pienin veronpalautus joka maksetaan takaisin. (Syitä tämän laskennan tekemiseen on monia, mutta jos yhden tähän poiin, niin haluan tietää missä kuussa verohallinnon omassa verokottilaskennassa käytetty pyöristyssääntö tuottaa pienimmän ylipidätyksen.)

Kelan järjestelmät ovat hirveän paljon vaikeaselkoisempia kuin verotuksen, eikä se ole Kelan syytä. Kelaan on haallitu tietojärjestelmiä monelta eri hallinonhaaralta, eikä niitä ole ikinä aikaa sovittaa yhteen kunnolla, joten myöskin ohjeistus laahaa jäljessä. Lisäksi politiikka mutkistaa laskukaavoja. Sitä on taaphtunut verotuksessakin, ja verohallinnon lakimiehet neuvottelevat koko ajan verolakien uudistuksesta ministeriöiden kanssa niin, että muutokset voitaisiin tehdä pitkäjänteisesti ja tietojärjestelmätkin huomioon ottaen, mutta poliitikoihin ei voi aina luottaa.

Verottaja tekee vain verotusta, Kelan joutuu sotkeutumaan paljon laajemmalla skaalalla kansalaisten asioihin. Kelassa järjestelmäkaaos on paljon suurempi, ja päiitettäviä tietojärjestelmiä enemmän, ja eduskunnan mielivaltainen poukkoilu on paljon pahempaa, kuten ihan viime aikoinakin on nähty. Uskoakseni Kela tekee parhaansa, että voisi tarjota selkeää tietoa monimutkaisista asioista, mutta työmäärä on valtava, ja laskukaavat ihan tarpeettoman monimutkaisia.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.