Mitä tarkoittaa kun tuotteissa (ruoka) luetellaan allergeenit? Mitä ne ovat ja miten ovat ruokaan päätyneet?
Ja miten vegaanituotteessa voi olla allergeenina esim. maito ja muna?
Vastaus
Allergeeneiksi kutsutaan aineita, jotka voivat aiheuttaa allergia- tai yliherkkyysreaktioita. Ne ovat siis ruoan luonnollisia osia, jotka aiheuttavat ongelmia osalle ihmisistä, ja siksi elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä säätelevässä laissa määrätään niiden ilmoittaminen pakolliseksi.
Tuoteselosteessa mainittavia allergeenejä ovat seuraavat:
- gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis, ohra, kaura ja niistä valmistetut tuotteet
- äyriäiset ja äyriäistuotteet
- munat ja munatuotteet
- kalat ja kalatuotteet
- maapähkinät ja maapähkinätuotteet
- soijapavut ja soijapaputuotteet
- maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien)
- pähkinät ja pähkinätuotteet
- selleri ja sellerituotteet
- sinappi ja sinappituotteet
- seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet
- rikkidioksidi ja sulfiitit, jos niiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/l kokonaisrikkidioksidiksi laskettuna
- lupiinit ja lupiinituotteet
- nilviäiset ja nilviäistuotteet
Joissakin tuoteselosteissa on maininta, jonka mukaan tuote saattaa sisältää pieni määriä esimerkiksi pähkinää. Tällöin kyse on siitä, että tuotteen valmistuksessa ei ole käytetty pähkinää, mutta se on esimerkiksi valmistettu samoissa tiloissa kuin pähkinää sisältävät tuotteet. Tietyt allergeenit ovat vaarallisia jo hyvin pieninä määrinä, ja siksi merkintä on tärkeä.
Tuotteen vegaanisuus on vapaaehtoinen merkintä, sillä elintarvikelainsäädännössä ei ole erikseen määritelty vegaanista elintarviketta. Vegaaniliiton määritelmän mukaan vegaaniseksi voi nimittää tuotetta, jossa on edellä kuvatun kaltaisia mahdollisia jäämiä eläinperäisistä aineista eikä kyse ole varsinaisista ainesosista.
Lähteet:
Ruokaviraston elintarviketietoopas: https://bit.ly/3BNVP2G
Ruokaviraston sivut: https://bit.ly/3IxyQMS
Vegaanituotteet.net-sivusto: https://bit.ly/3ML53TE
Kommentoi vastausta