Mitä tapahtuisi, jos maailman väkiluku taantuisi yhtäkkiä vaikkapa vuoden 1900 tasolle, jolloin se oli Wikipedian mukaan 1,5-1,7 miljardia? Entä kuinka paljon…

Kysytty
6.1.2020

Mitä tapahtuisi, jos maailman väkiluku taantuisi yhtäkkiä vaikkapa vuoden 1900 tasolle, jolloin se oli Wikipedian mukaan 1,5-1,7 miljardia? Entä kuinka paljon ihmisiä pitää vähintään olla, että olisi mahdollista muodostaa toimiva yhteiskunta?

Vastaus

Vastattu
7.1.2020
Päivitetty
7.1.2020

Kysymyksiin sisältyy valtavasti muuttujia. Yhtäkkinen globaali väkiluvun romahdus voisi tapahtua hyvin poikkeuksellisen katastrofin seurauksena. Esimerkkinä sellaisesta käy 66 miljoonaa vuotta sitten - paljon ennen ihmislajin syntyä - tapahtunut asteroidin törmäys, joka päätti hirmuliskojen aikakauden. Erään arvion mukaan osa ihmiskuntaa voisi selviytyä vastaavan kokoisesta iskusta, mutta elämä taantuisi kivikauden tasolle.

https://www.express.co.uk/news/science/1171079/asteroid-space-news-dino…

Historiallinen kehitys pienistä ihmisyhteisöistä järjestyneiksi yhteiskunniksi oli pitkä. Kun keräilijä-metsästäjät oppivat maataloutta, ravintoa jäi yli välittömän tarpeen, työtehtävät eriytyivät, kirjoitustaito ja kaupunkimainen asutus kehittyivät ja valtioita muodostui.

Faaraoiden Egypti oli epäilemättä omalla tavallaan toimiva yhteiskunta. Sen väkimääräksi on arvioitu vanhan valtakunnan alkuaikoina, n. 2800 vuotta ennen ajanlaskuamme, n. 1-2 miljoonaa ihmistä. Koko maailman tuon ajan väkiluvun arviot vaihtelevat 50:stä 70:een miljoonaan. Toisaalta runsaat tuhat vuotta myöhemmin antiikin Kreikassa oli itsenäisiä kaupunkivaltioita, joiden väkiluku oli alle sata tuhatta. Kysymys yhteiskunnan vähimmäisväkimäärästä ei olekaan mielekäs; kaikki riippuu jo siitä miten yhteiskunta määritellään, millaisissa aineellisissa oloissa se toimii ja millaset suhteet sillä on ympäristöönsä.

Näin suuret teemat sopivat hyvin kaunokirjallisuuden aiheiksi. Risto Isomäen kirja Pimeän pilven ritarit käsittelee asteroidin aiheuttamaa globaalia uhkaa. P.C. Jersildin Jälkeen vedenpaisumuksen on puolestaan kuvaus ydinsodan jälkeisen maailman selviytymiskamppailuista.

https://www.quora.com/What-was-the-population-in-Ancient-Egypt-What-did-the-population-depend-on

https://www.factmonster.com/history/us/dk-history-early-farming

https://scottmanning.com/content/year-by-year-world-population-estimates/

https://www.britannica.com/topic/city-state

https://en.wikipedia.org/wiki/Athenian_democracy#Size_and_make-up_of_the_Athenian_population

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_9275

https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_23151

 

 

 

 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.