Mitä sanonta "valmiina kuin Turkin sotaan" tarkoittaa ja mistä se on peräisin? Vai onko sellaista sanontaa yleisesti edes olemassa?

Kysytty
9.5.2022

Mitä sanonta "valmiina kuin Turkin sotaan" tarkoittaa ja mistä se on peräisin? Vai onko sellaista sanontaa yleisesti edes olemassa?

Vastaus

Vastattu
11.5.2022
Päivitetty
12.5.2022

En onnistunut löytämään tällaista sanontaa sananlaskuja ja sanontoja tai Turkin sotaa 1877-1878 käsittelevistä kirjoista. Oletan, että sanonta voisi liittyä tähän Turkin ja Venäjän välillä käytyyn sotaan, johon osallistui myös suomalaisia Suomen kaartin sotilaita.

Torsten Ekmanin kirjassa Suomen kaarti 1812-1905 (Schildts 2006) kerrotaan, että Suomen kaartin rauhanaikainen vahvuus oli kuusisataa miestä ja ennen sotaa se nostettiin nopeasti kahdeksaansataan värväämällä lisää sotilaita. Värväystoimintaa tehtiin eri puolilla Suomea. Innostus sotaan lähtöön oli suurta ja värväys onnistui yli odotusten. Voisivatko sanonnat juuret juontaa tähän?

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Tuskinpa sanontaa edes on olemassa - tai jos on, niin se lienee hyvin paikallinen, vain pienen ryhmän käyttämä.

No nythän sinä, anonyymi.
Kyllä tuo sanonta on erittäin tuttu puhekielessä ympäri Suomen. Kirjallisuudessakin jne.

Arvoisa "tu", täsmentäisitkö, kiitos. Olen asunut peräpohjolaismurteiden alueella, sitten etelämpänä Pohjanmaalla, pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla, useita vuosia kussakin maakunnassa. Kaikkialla on ollut työ- ja harrastustovereina paikallista puheenpartta käyttäviä - mutta tuollaista sanontaa ei kuulunut. Hyvä "tu", antaisitko muutaman täsmäviitteen kirjallisuuteen, niin päästään tutkimaan paremmin.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.