Mitä ihmettä minä hädissäni vastaan vaimolleni joka 41v avioliittovuoden väittää ettei tiedä käsitteestä "fantasia/-maailmaa mitään)Voi ku joku kertoo tavan…

Kysytty
14.11.2020

Mitä ihmettä minä hädissäni vastaan vaimolleni joka 41v avioliittovuoden väittää ettei tiedä käsitteestä "fantasia/-maailmaa mitään)Voi ku joku kertoo tavan sen selittää???

Vastaus

Vastattu
18.11.2020

Fantasian määritelmää on kysytty kirjastonhoitajilta aikaisemminkin, näin käsitettä on avattu aiemmassa vastauksessa:

"Jos kysyjä tarkoittaa kysymyksellään sitä, mitä käsitteellä 'fantasia' tarkoitetaan kirjastomaailmassa ja taiteiden luokituksessa, vastaus voisi olla 'fiktiivisen ilmaisun laji, jossa todellisen maailmamme luonnonlait eivät rajoita olioiden ja tapahtumien valikoimaa'. Rajanveto on aina ongelmallista, mutta yleisesti varmaan ajatellaan, että jos päähenkilöllä on esimerkiksi tieteelle tuntemattomia 'taikakykyjä', liikutaan heti fantasian puolella, vaikka tapahtumat sinänsä olisivat arkimaailmaa. Eri taiteenlajeissa fantasian ulottuvuuksia on sovellettu laajasti ja monipuolisesti. Jos kysyjä tarkoittaa yleisemmin sanan fantasia suomenkielistä vastinetta, se on 'mielikuvitus'."

Kirjasammossa fantasiakirjallisuutta kuvataan seuraavasti: "Yliluonnollista, sadunomaista tai tuonpuoleista käsittelevä kirjallisuus, joka kertoo arkikokemuksen ylittävistä tapahtumista. - - Fantasiakirjallisuuden maailmalle ominaisia ovat erilaiset myyttiset ja modernit hirviöt, aaveet, vampyyrit, muodonmuutokset, sekä vaihtoehtoiset todellisuudet. Lukija saatetaan usein epävarmaksi sen suhteen, miten kerrottuihin ihmeellisiin tapauksiin tulisi suhtautua."

Lähteet:
https://www.kirjastot.fi/kysy/mita-on-fantasia
https://www.kirjasampo.fi/fi/genre/fantasiakirjallisuus

Ohessa vielä muutama sivu, joista voi olla apua fantasian määrittelyssä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Fantasiakirjallisuus
https://fi.wikipedia.org/wiki/Fantasia
http://jsmeresmaa.blogspot.com/2012/04/mita-fantasia-on.html

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.