Mistä tulee sukunimi korppi? Onko kaikki korppien suvut (2) peräisin samasta paikasta?
Vastaus
Vanhaan karjalaiseen henkilönnimistöön sisältyy paljon linnunnimityksiä. Niistä yksi on korppi. Sukunimenä Korppi
on esiintynyt mm. Johanneksessa, missä esim. 1617 Peckoi Korppi. Lisäksi mm. Viipurin pitäjässä 1555 Anders Kårp ja linnassa 1561 Joen Kårp, Jääskessä 1567 Henrich Korppi. Uudellamaalla lisänimet eivät olleet tavallisia 1500-luvulla virallisissa yhteyksissä, mutta hopeaveroluetteloon on 1571 merkitty Hans Persson Korpp. Savossa on 1500-luvun loppupuolella saanut Rantasalmella eräs Ollikainen liikanimen Korppi, mistä on saanut alkunsa savolainen Korppi-suku (jo 1614 muodossa Korppinen)
Lähde:
Suomen
Suomen kielen sanakirjat. - Helsingissä [Hki] : Otava, 1984 (Keuruu)
2. p. 1985
ISBN 951-1-06120-8 (sid.)
6: Suomalainen nimikirja / etunimet: Kustaa Vilkuna ; avust.: Marketta Huitu ja Pirjo Mikkonen ; sukunimet: Pirjo Mikkonen, Sirkka Paikkala. - 925 s. : kartt. ; 25 cm
Etunimet-osa perustuu 1976 ilm. kirjaan: Etunimet / Kustaa Vilkuna (Otavan pienet tietosanakirjat)
Vastausta Korppi-sukujen alkuperään ei löytynyt. Suomalaisen nimikirjan artikkelissa viitataan kuitenkin karjalaiseen ja savolaiseen alkuperään.
Kommentit
Kaikki Korpit eivät ole samaa perua. Nimeä löytyy Alatorniolta 1700-luvulta sotilasnimenä muodossa Korp, versiona Korppi talollisena Harjavallassa 1700-luvulla, Nurmijärvellä on ollut 1700-luvulla Korppis-nimellä kirkonkirjoissa kulkeva kylä ja sitä asuttamassa Korppi-niminen perhe; 1500-luvulta on viitteitä Korp-nimisistä henkilöistä sekä Porvoon että Espoon seudulla. Korppi-sukua on ollut Vuokkiniemelläkin. Korp ja Korppi-nimisiä on myös romanisuvuissa. Ruotsissa on ollut aatelista Korp-sukua, jonka edustaja on ollut Porvoon voutina 1500-luvulla. Onko sitten Korp tässä yhtä kuin Korppi, siinäpä tutkittavaa. Nimen kirjoitusmuodot vaihtelevat, samalla ehkä nimen kantajan sukukin on eri juurta? Ehdotan tutustumaan kaiken muun ohella myös Outi Patrosen lisensiaatintyöhön Rajakarjalainen sukunimistö ja sen muuttuminen, löytyy netistä.
Suomen historian tunnetuin Korppi-suvun henkilö on varmaan savolaislähtöinen rälssimies ja kuninkaan vouti Antti Korppi, ruotsinkieliseltä nimeltään Anders Korp. Hän perusti Helsingin kaupungin Kustaa Vaasan käskystä kesäkuun 12. päivä vuonna 1550 ja sen jälkeen hän oli silloisen Helsingin läänin vouti vuosina 1555 - 1562. Antti Korpin tie Koskelassa, Korppaanmäentie ja Korppaanpuisto Pikku Huopalahdessa ovat nimetty tämän aatelismies Anders Korpin mukaan.
On kaksi Korppi sukua jotka eivät ole sukua toisilleen. Kummatkin päätyi asumaan samoille alueille.
Eri suvun Korpit menivät naimisiin jotain 20 vuotta sitten. Nyt sitten on sukua edes etäisesti
Kommentoi vastausta