Otsikko
Mistä sukunimi Kassi on peräisin ja mitä se tarkoittaa? Se oli sukunimensä esi-esilläni, mutta hän muutti sen ihan toiseksi talon nimen mukaan 1900-luvin…

Kysytty

Mistä sukunimi Kassi on peräisin ja mitä se tarkoittaa? Se oli sukunimensä esi-esilläni, mutta hän muutti sen ihan toiseksi talon nimen mukaan 1900-luvin alussa. Nykyään nimi taitaa olla käytössä vain-la tai -nen päätteisenä (Kassila tai Kassinen).

Vastaus

Vastattu

Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan kirja Sukunimet selvittää Kassi-nimen taustaa hakusanan Kastinen kohdalla:

"Roomalaiskatolisesta ristimänimestä Kristianus on pohjoissaksalaisilla alueilla käytetty mm. muotoja Karsten, Kast, Kasten, Kasse ja Kassen. Näistä on Suomessa vakiintunut sukunimet Kastinen, Kassinen ja ehkä myös Kasanen ja Kastikainen. (Kassinen ja Kasanen voivat tulla myös Kassian-nimestä). Nimimuodot ovat levinneet koko maahan, esim. Turun seuduilla Kastun kylä, Lammilla Kastilan kylä, sukunimi Kastinen Karjalassa 1500-luvulla Kannaksella, kuten Viipurissa 1559 hans kastens, Viipurin pitäjässä 1562 Lau[ri] kasthi[nen], Uudellakirkolla 1545 Wassijl Kastin, 1563 Ihanns Kastine[n]; Loimaalla 1551 Thomas Kassi, Asikkalassa 1488 Olef kasi, Pirkkalassa talo Kassila ainakin jo 1600-luvulla, lisänimenä Kasso Pehulan talon isännillä 1500-luvulla, Viipurin pitäjässä 1549 lauri kasi, 1552 Lauri kasszij, Vl. Uudellakirkolla 1550 m[år]th[en] kassin, 1560 Mortthn kasinen, Muolaassa 1554 laurj Kaszinen, Kurkijoella 1618 Ontho Kasienoff, Parikkalassa 1638 Lars Kasinen, Pielisjärvellä 1648 Lars Kassinen. Lisäksi Kassisia on asunut mm. Juuassa."

Kristianus, jonka vastine suomalaisessa nimistössä on Kristian, tarkoittaa 'kristittyä, Kristuksen omaa'. Kassian(us)-nimi puolestaan pohjautuu roomalaiseen etunimeen Cassius, joka on johdettu latinan 'tyhjää, turhaa' merkitsevästä sanasta cassus. (Pentti Lempiäinen, Suuri etunimikirja)

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

"Lammilla Kastilan kylä".

Olisiko nyt tullut kirjoitusvirhe? Hämeenlinnan Lammilla on KOstilan kylä, Ei Kastila,

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.