Mistä ja miten on sukunimi Valkonen saanut alkunsa

Kysytty
19.1.2006

Mistä ja miten on sukunimi Valkonen saanut alkunsa

Vastaus

Vastattu
19.1.2006
Päivitetty
20.10.2018

Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan kirja Sukunimet antaa Valkonen -nimestä seuraavanlaista tietoa: nimi pohjautunee ihon tai tukan väriä ilmaisseeseen lisänimeen samoin kuin esimerkiksi nimi Valkeapää, joka on kehittynyt sukunimeksi valkotukkaiselle tai poikkeuksellisen vaaleaihoiselle annetusta alkuaan henkilökohtaisesta lisänimestä.

1500-luvun puolivälissä Valkosia on esiintynyt Etelä-Karjalassa ja Savossa. Haukivuoren kirkonkylän vanhimpia taloja on Valkosten vuodesta 1541 vuoteen 1721 isännöimä talo. Sieltä Valkosia siirtyi Hankasalmen Sauvamäkeen. Hämeessäkin Valkonen mainitaan veroluettelossa 1500-luvulla.
1600-luvun lähteissä Valkosia tavataan Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Sotkamossa.

10 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Valkoset eivät totisesti ole aina vaaleaihoisia eivätkä valkotukkaisia. Haukivuori-Sauvamäestä en tiedä enkä tunne muita kuin erittäin tummatukkaisia ja oliivi-ihoisia Valkosia. Ja mikäli alkuhaaroja epäillään Vienan Karjalasta tulleiksi, mikä saattaa olla mahdollista, niin vaaleat taisivat olla siellä harvinaisuuksia. - Liittäisin nimen alkuperän mieluummin myyttiin VALKEA - TULI - ja kauemmaksi vaikka heimotulien vartijat.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.