Miksi possumunkin nimi on possumunkki?
Vastaus
Nykysuomen etymologisen sanakirjan mukaan munkki, eli upporasvassa paistettu vehnätaikinaleivonnainen, on saanut nimityksensä vertauskuvallisesti. Paistorasvassa ruskeaksi ja pyöreäksi pullistuvan leivonnaisen on ajateltu muistuttavan hyvin syönyttä ruskeakaapuista luostariveljeä eli munkkia.
Sana possu puolestaan on hellittelevälle tai lapsenomaiselle puheelle ominainen variantti sanasta porsas.
Possumunkin nimitys tulee sen porsasta muistuttuvasta ulkomuodosta. Possumunkki leivotaan porsaan muotoiseksi ja sille tehdään mahan alle taikinasta jalat.
Lähde:
Kaisa Häkkinen: Nykysuomen etymologinen sanakirja.
Kommentit
Possumunkeiksi sanotaan nykyään monesti myös muitakin munkkeja, jotka eivät ole possun muotoisia. Possunrasvassa (paistorasva) niitäkin on paistettu ja munkkeja syömällä alkaa itsekin muistuttamaan possua :)
Ennen vanhaan munkit paistettiin kookosrasvassa. Ehkä sitäkin aikaisemmin sianrasvassa. Se on hyvä paistinrasva. Mielestäni kysymyksessä mainittu leivonnainen on munkkipossu, ei possumunkki.
Ennenvanhaan kookosrasvaa ei edes ollut. Oli vain sian tms. eläimen rasvaa, jota myytiin kaupassa pahvitölkkimäisessä pakkauksessa. Muistan vielä elävästi maitopurkin tyyppinen purkki, vaalea yläosa, siniharmaa alaosa, kyljessä Karjakunnan ja myöhemmin SOT:n logo. Vasta vuosikymmeniä senjälkeen tuli kookosrasva ja senjälkeen auringonkukkaöljy. Näitä kaikkia siis käytettiin munkkien paistamiseen. Parhaat munkit kuitenkin tuli, kuten arvata saattaa, tuolla alkuperäisellä eläimen rasvalla.
Kommentoi vastausta