Miksi Omikron on nimeltään Omikron? Koronaviruksen Omikron-variantti on ollut paljon julkisuudessa. Olen käsittänyt että nämä variantit nimetään kreikkalaisten…

Kysytty
9.1.2022

Miksi Omikron on nimeltään Omikron?
Koronaviruksen Omikron-variantti on ollut paljon julkisuudessa. Olen käsittänyt että nämä variantit nimetään kreikkalaisten aakkoston/kirjaimiston mukaan. (Esimerkkeinä Alpha, Beta, Gamma, Delta ja Omicron). Missä ovat variantit epsilon, zeeta, eeta, theeta, ioota, kappa, myy, nyy ja ksii, jotka ovat Deltan ja Omikronin (engl. "Omicron") välissä? Mikä logiikka tähän pätee ja onko seuraava variantti kenties pii?

Vastaus

Vastattu
10.1.2022
Päivitetty
10.1.2022

Maailman terveysjärjestö WHO käyttää kreikkalaisia kirjaimia nimetessään COVID-19-viruksen avainvariantit. Kaikkia varianttilinjoja ei siis nimetä näin, vaan ne linjat jotka katsotaan huolestuttaviksi tai tehostetun seurannan alaisiksi. Jokaisella linjalla on oma tieteellinen nimensä. Kirjainnimet eivät korvaa näitä nimiä, vaan ne on tarkoitettu helpottamaan julkista keskustelua varianteista.

Variantit epsilon, zeeta, eeta, theeta, ioota, kappa, lambda ja myy ovat olemassa. Ne ovat tai ovat olleet jossain vaiheessa tehostetun seurannan alaisia. Koska ne eivät ole olleet huolestuttavia, media ei ole juurikaan uutisoinut niistä.

Nyy ja ksii jätettiin väliin nimeämisessä. Helsingin Sanomien artikkelin mukaan nyy jätettiin väliin, koska se on liian helppo sekoittaa englannin kielen sanaan new. Ksii äännetään ja monissa kielissä kirjoitetaan samalla tavalla kuin yleinen kiinalainen sukunimi Xi. Näin toimimalla haluttiin välttää "aiheuttamasta harmia millekään kulttuuriselle, sosiaaliselle, kansalliselle, alueelliselle, ammatilliselle tai etniselle ryhmälle". Tämän takia seuraavasta huolestuttavasta variantista tuli omikron. Seuraava todennäköisesti on pii.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajanko…

https://www.who.int/news/item/31-05-2021-who-announces-simple-easy-to-s…

https://cov-lineages.org/lineage_list.html

https://indianexpress.com/article/explained/why-kappa-is-less-of-a-conc…

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008436977.html

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.